Najchutnejšia omáčka k plnenej kapuste, akú som kedy pripravoval: 1 malá lyžička tejto prísady mení hru!

Vynikajúci recept na paradajkovú omáčku.

Kapustové rolky zvyknem podávať s paradajkovou omáčkou.

 

 

Keď nie sú čerstvé paradajky, používam konzervované, no nie vždy sú najchutnejšie.

Niekedy sú príliš slané alebo majú kovovú chuť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Používam preto pár trikov, aby omáčka k plnenej kapuste chutila prinajmenšom ako v dobrej reštaurácii.

Pri tomto jedle je dobrá omáčka čerešničkou na torte – môže zachrániť plnku, ak je príliš suchá.

S čím servírujete plnené kapustové závitky?

Už roky milujem paradajkovú omáčku, ale z detstva si dobre pamätám aj omáčku zo šampiňónov, ktorou mamina poliala hotové jedlo.

Kapustové závitky sa podávali samotné na tanieri alebo so zemiakovou kašou, tiež podliate omáčkou.

 

 

K závitkom sa bude hodiť aj kôprová a hríbová omáčka – zo sušených, čerstvých a aj mrazených lesných húb.

Ako ochutiť omáčku ku kapustovým rolkám?

Hubovú omáčku z mrazených húb dochutíme malou kvapkou sójovej omáčky.

 

 

Chuť tejto omáčky oživí aj malý kúsok rozmarínu a tymianu.

S čerstvým rozmarínom som však opatrný – dávam ho do omáčky maximálne na 5 minút.

Keby som ho nechal dlhšie, omáčka by mohla zhorknúť (rozmarín obsahuje veľa horkých tanínov).

 

 

Urobte to isté, ak pridáte rozmarín do paradajkovej omáčky.

Šampiňónová omáčka bude dobrá aj so štipkou muškátového orieška a iných korenín vrátane trošky anízu či mletého čierneho korenia.

Paradajkovú omáčku však používam oveľa častejšie ako šampiňónovú.

 

 

Je celkom jednoduchá, pretože na jej prípravu používam vývar z plnenej kapusty a nemusím pripravovať špeciálny vývar.

Niekedy je však nevýrazná alebo naopak príliš slaná či kyslá (intenzívna, ale nie ako by mala byť).

Túto omáčku k plneným kapustným listom upravíme jednou lyžičkou cukru.

 

 

„Paradajkovú chuť“ omáčky zvýrazní aj malá štipka škorice.

Pozor však na množstvo, aby nedominovala celému pokrmu.

Na paradajkovú omáčku k plneným kapustným zvitkom potrebujeme:

2-3 šálky vývaru

cca 300 g paradajkovej pasty

2 strúčiky cesnaku

 

 

3 zrnká nového korenia

3 bobkové listy

1 štipku sušeného tymianu

1 ČL kryštálového cukru

3 PL hladkej múky

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

Vývar zo závitkov nalejeme do hrnca.

Pridáme bobkové listy, bylinky, pastu a zahustíme. Do zmesi pretlačíme cesnak.

 

 

Premiešame a privediem do varu. Varíme na strednom ohni.

Dochutíme sušeným tymianom.

Múku rozpustíme vo vode alebo smotane a za stáleho miešania prilievame tenkým pramienkom do omáčky.

Pridáme cukor. Premiešame a pokračujeme vo varení.

 

 

Znížime teplotu.Keď omáčka zhustne, dochutíme soľou a korením podľa chuti.

Odstavíme z ohňa a omáčkou polejeme kapustové závitky.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes