Ukážeme vám, ako si pripravíte vlastný kurací bujón bez chemikálií alebo akýchkoľvek prísad.
Super jednoduchý s dlhou životnosťou, skvelý na prípravu polievok alebo len tak na pitie.
Výnimočný recept na najlepší domáci kurací bujón z youtube kanála Gesunde Rezepte.
Prečo sa oplatí pripraviť si bujón doma a bez chémie?
Domáci bujón je plný živín a chuti bez pridaných konzervantov, aróm, soli a glutamanu sodného. Viete presne, aké suroviny ste použili, a tak máte istotu, že váš bujón je zdravý a bez škodlivých látok.
Domáci bujón má hlbokú a bohatú chuť, ktorú hotové bujóny nedokážu napodobniť. Vďaka pomalému vareniu a použitiu kvalitných surovín získate bujón s komplexnou chuťou, ktorá obohatí vaše polievky, omáčky a rizoto.
Na domáci bujón potrebujeme:
1 kuracie stehno (bio)
150 ml horúcej vody
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1/2 kalerábu
4 mrkvy
2 petržleny
2 paštrnáky
1/2 koreňa zeleru
4 stonky zeleru
petržlenovú vňať
80 g soli
Postup:
Do hrnca nalejeme olej a zahrejeme. Vložíme kuracie stehno a opečieme z oboch strán.
Potom do hrnca nalejeme horúcu vodu.
Mäso prikryjeme a varíme do mäkka, asi 30-40 minút.
Ošúpanú cibuľu nakrájame na veľké kocky a vložíme do misky.
Pridáme nakrájaný cesnak.
Kaleráb ošúpeme, nakrájame a pridáme do misky.
Pridáme na kolieska nakrájanú ošúpanú mrkvu.
Petržlen ošúpeme, nakrájame na kolieska a vložíme do misky.
Pridáme na kolieska nakrájaný paštrnák.
Koreň zeleru ošúpeme, nakrájame na veľké kocky a vložíme do misky.
Potom pridáme nakrájaný stonkový zeler.
Nakoniec pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.
Mäso uvaríme tak, aby na konci zostalo minimum vody.
Zo stehna oberieme mäso a nakrájame na menšie kúsky.
Nakrájané mäso vložíme späť do hrnca.
Zapneme oheň a pridáme nakrájanú zeleninu.
Dobre premiešame a pridáme soľ.
Zeleninu miešame počas varenia, kým nepustí šťavu.
Hrniec prekryjeme a na miernom ohni varíme 8 minút.
Po uplynutí doby hrniec zložíme a zeleninu s mäsom rozšľaháme tyčovým mixérom.
Rozšľahanú zmes preložíme na plech (34 x 23 cm) a rovnomerne rozotrieme.
Zmes vložíme na celú noc do mrazničky.
Alobal s papierom na pečenie (2 v 1) nastriháme na menšie obdĺžniky.
Zamrazený bujón vyberieme z plechu a nakrájame na kocky.
Potom bujón zabalíme do alobalu s papierom na pečenie.
Zabalené bujóny vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka a uchováme v mrazničke.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: