Grécke kocky: Mám už dávno po 50-tke, no lepší zákusok od tohoto som ešte nejedla!

Výborný koláč s bohatou plnkou a orieškami.

Ak k vám prídu hostia a chcete ich pohostiť niečím lahodným, odporúčame vám vyskúšať tento krémový dezert.

 

 

Veríme, že ich prekvapí a zároveň poteší svojou bohatou nenahraditeľnou chuťou.

Fantastický recept na jemný krémový dezert z youtube kanála Natašine Slastice.

Potrebujeme:

Na cesto:

8 bielkov

120 g kryštálového cukru

 

 

60 g mletých sušienok

80 g mletých vlašských orechov

Na krém:

8 žĺtkov

130 g kryštálového cukru

150 g hladkej múky

700 ml mlieka

200 g čokolády s malinovou plnkou (prípadne podľa chuti)

250 g margarínu alebo masla

 

 

100 g piškót

Na ozdobenie:

200 ml smotany na šľahanie

30 g čokolády na varenie

mleté vlašské orechy

Postup:

Do misky pridáme bielky. Mixérom vyšľaháme tuhý sneh.

Postupne počas šľahania pridávame 60 g cukru.

 

 

Pridáme 30 g mletých sušienok a 40 g mletých orechov. Potom všetko premiešame metličkou.

Zmes rozotrieme na dno formy (19 x 28 m) vystlanej papierom na pečenie.

Cesto vložíme do rúry predhriatej na 180°C. Pečieme asi 15 minút.

Postup prípravy zopakujeme, aby sme získali dve cestá.

 

 

Upečené cesto necháme vychladnúť.

Čokoládu s plnkou nasekáme na malé kocky a vložíme do misky.

Do samostatnej misky nalámeme piškóty.Do ďalšej misky pridáme žĺtky.

Pridáme cukor a vyšľaháme krém.

Potom pridáme 200 ml mlieka, múku a opäť prešľaháme.

 

 

Zvyšných 500 ml mlieka nalejeme do hrnca a necháme zovrieť.

Keď mlieko začne vrieť, hrniec odstavíme a mixérom vmiešame pripravený krém.

Hrniec preložíme späť na sporák a na nižšej teplote počas šľahania varíme, kým zmes nezhustne.

Krém preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Z vychladnutého krému odstránime fóliu a mixérom prešľaháme.

Potom pridáme nakrájané maslo izbovej teploty a vyšľaháme krém.

 

 

Pridáme nakrájanú čokoládu, nalámané piškóty a špachtľou premiešame.

Cesto položíme na podnos a natrieme polovicu krému.

Položíme druhé cesto a potrieme zvyškom krému.

Do samostatnej misky pridáme čokoládu a nalejeme 30 ml smotany.

Roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli.

Zvyšných 170 ml smotany nalejeme do čistej misky, pridáme pripravenú čokoládovú polevu a vyšľaháme.

 

 

Krém natrieme na vrch dezertu.

Posypeme opraženými mletými orechmi.

Dezert vložíme do chladničky, aby vychladol a stuhol.

Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes