Doktorka radí všetkým ľuďom: Keď budete variť vývar, dajte si pozor na túto chybu – následky sú vážane!

Lekárka upozorňuje na chyby pri varení vývaru: Na toto si dajte pozor!
[mashshare]

Vývar je jedno z najzákladnejších jedál slovenskej kuchyne.

 

 

Hoci sa zdá byť jeho príprava jednoduchá, pri jeho varení môžete urobiť veľa chýb, ktoré si ani neuvedomujete.

Lekárka Magdalena Cubała-Kucharska vymenovala päť vecí, ktoré najčastejšie robíme zle pri príprave vývaru.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Jedna z nich sa týka ingrediencie, ktorá sa pridáva do polievky tesne pred podávaním a portál haps prezradil, čo by sme pri varení vývaru rozhodne robiť nemali!

Aby ste uvarili dobrý vývar, potrebujete niekoľko základných surovín.

Musíme použiť rôzne druhy zeleniny, ktorá dodá polievke chuť.

Toto je obzvlášť dôležité pri príprave chutného a silného vývaru.

 

 

Výber mäsa je však rovnako dôležitý a samozrejme aj správne dochutenie.

Sledovať by ste si mali aj čas varenia.

Takže, ako vidíte, v každej z týchto fáz môžete urobiť nejaké chyby.

Päť chýb pri varení vývaru

Toto je päť najčastejších chýb, ktorých sa pri varení vývaru dopúšťame.

Týkajú sa ako samotného procesu varenia, tak aj výberu mäsa a prípravy zeleniny.

Do vývaru nepoužívajte ani príliš veľa slížov, či iných cestovín.

Výber správneho mäsa

Niektorí ho varia len s hydinovým mäsom, iní pridávajú trochu hovädzieho mäsa pre správnu vôňu.

Ďalší sa rozhodnú pre iný druh hydiny, niekedy chudú morku, inokedy tučnejšiu kačicu.

 

 

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

 

 

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Šúpete zeleninu na vývar?

 

 

Zeleninu by ste mali dobre vydrhnúť a pridávať aj so šupkou.

Podľa lekárky zeleninu pred pridaním do hrnca nemusíme šúpať.

Pod šupkou je veľa cenných živín, takže keď ju očistíme, čiastočne odstránime aj tie.

Čas varenia vývaru

 

 

Aby bol vývar výživný, potrebuje čas.

Musí sa variť dlho a pomaly.

Varte ho pomaly niekoľko hodín.

 

 

Dochucovanie vývaru

Odborníčka varuje pred pridávaním hotových zmesí korenia, ktoré obsahujú glutaman sodný.

Je rozhodne lepšie používať na dochutenie čerstvé prísady, ako dochucovadla s prídavkom glutamanu.

Oplatí sa pridať do vývaru ligurček.

 

 

Niektorí ľudia môžu byť precitlivení na túto alebo inú zložku (napríklad na niektoré koreniny), preto je povinnosť uvádzať glutaman sodný na obale, ak sa pridáva na zvýraznenie chuti.

Precitlivení ľudia môžu pociťovať bolesti hlavy, upchatý nos, výtok z nosa, kýchanie, svrbenie kože, pocit pálenia v hrdle alebo hrudníku, ospalosť a nevoľnosť.

Spôsob varenia vývaru

Pri príprave vývaru je potrebné dodržať niekoľko dôležitých krokov.

Pozrite si naše tipy, vďaka ktorým sa vám vývar vždy podarí.

Ak to urobíte takto, bude mať dokonalú farbu, aj chuť!

 

 

Mrkva, zeler, petržlen – to je tradičné zeleninové trio, ktoré väčšina slovenských gazdiniek pridáva do vývaru.

Niektoré gazdinky obľubujú kombinácie aj s inou zeleninou, ako je napríklad paprika.

 

 

Vďaka nej sa vývar stane chuťovo ešte zaujímavejší.

Kedy pridať do vývaru zeleninu?

Pripravený hrniec dáme na plyn a varíme asi 1 hodinu, alebo aspoň pol hodiny bez zeleniny.

Medzitým použite štrbinovú lyžicu na odfiltrovanie akéhokoľvek znečistenia na povrchu.

 

 

Až po predvarení mäsa príde na rad zelenina.

Zeleninu vhoďte do hrnca a vývar varte na skutočne miernom ohni ďalšie 1-2 hodiny.

Tento postup vám zabezpečí skvelé výsledky v podobe číreho a chutného vývaru!

Ideálny pomer jednotlivých druhov zeleniny

Aby polievka vyšla perfektne, je potrebné dodržať správne proporcie.

 

 

Podľa odporúčaní by mal správny vývar obsahovať:

10 ks petržlenu a mrkvy

4 póry

1 zeler

kúsok kapusty

Takýto pomer dodá polievke vynikajúcu chuť a vôňu.

 

 

Ako uvariť číry vývar zlatistej farby?

Prečo sa vývar zakalí?

Keď sa vývar počas varenia zakalí, zmení aj svoju chuť a vôňu.

Ale prečo sa to deje?

Dôvodov môže byť viacero.

Jednou z najčastejších príčin je neodstránenie peny z povrchu vývaru pri varení alebo varenie vývaru na príliš vysokej teplote.

 

 

Vývar sa tiež zakalí, keď vložíte surové mäso do horúcej vody.

Potom proteín rýchlo stuhne a polievka sa stane nepriehľadnou.

Kvalitu môže ovplyvniť aj použitie mäsa, ktoré už nie je čerstvé.

 

 

Hoci príprava dokonalého vývaru sa zdá byť mimoriadne náročná, existuje mnoho spôsobov, ako ho dosiahnuť.

V prvom rade je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí.

Ak chcete zabrániť zakaleniu polievky, postupujte takto:

  • používame len čerstvé mäso a zalejeme studenou vodou
  • polievku varíme na miernom ohni, najlepšie niekoľko hodín
  • počas varenia odstraňujeme penu
  • vývar počas varenia nemiešame

 

 

Dobrú chuť!

Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes