Rýchle a naozaj fantasticky chutné jedlo zo zemiakov.
Nám to chutí ešte omnoho viacej, ako klasické placky.
Nepotrebujete vajce a namiesto mastných placiek sa môžete tešiť na sýty a veľmi chutný obed.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
My sme to skúsili na dovolenke a odvtedy u nás rozvoniava pravidelne.
Zemiaková placka ako koláč so šunkou a syrom (priemer 20 cm)
Potrebujeme:
300 g uvarených zemiakov
60 g hladkej múky
30 ml olivového oleja
7 g soli
Soľ
Čierne korenie
3-4 plátky varenej šunky
5-6 plátky syra
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Koreniny podľa chuti
Postup:
Zemiaky je dobré spracovať, kým sú ešte horúce, alebo aspoň teplé.
Jednoducho ich roztlačíme vidličkou alebo roztláčadlom na zemiaky (ideálne je, ak zemiaky uvaríte v šupke a rýchlo ošúpete, pretože nenasajú toľko vody).
Pridáme soľ, olej, múku a koreniny podľa chuti (oregano, bazalka, majorán..).
Cesto rozdelíme na dve polovice.
Jednu polovicu navrstvíme na dno panvice (ja som už panvicu nemastila, mám povrch z kameniny), inak je dobré panvicu si vymastiť – oleja naozaj netreba veľa.
Na cesto uložíme plátky šunky a syr.
Ak chcete, môžete pridať aj iné prísady.
Na vrch navrstvíme zvyšok cesta.
Bez veka pečieme na strednom plameni cca 10 minút z jednej strany.
Potom obrátime ako omeletu.
Pečieme bez pokrievky, pretože cesto by zvlhlo a nebolo chrumkavé.
Necháme zapiecť z druhej strany a potom preložíme na tanier.
Môžeme hneď krájať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
z