Už ste mali niekedy TURECKÉ syrové žemle? Robím ich aj namiesto klasického pečiva…Chutia báječne!

Turecké syrové žemle sú jedným slovom famózne.
[mashshare]

Chutné a krásne syrové buchty, ktoré máte pripravené behom chvíľky.

 

 

Tento recept na nadýchanú pochúťku sme si okamžite zamilovali a pripravujeme ich pravidelne.

Jednoduchý recept na chutné domáce syrové buchty z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

200 ml teplej vody

200 ml teplého mlieka

1 PL kryštálového cukru

8 g suchého droždia

1 bielok

60 ml rastlinného oleja

 

 

700 g hladkej múky

1 ČL soli

Na plnku:

nastrúhaný syr

Na potretie:

žĺtok

2 ČL mlieka

Postup:

Do misky nalejeme teplú vodu a pridáme teplé mlieko. Nasypeme cukor, droždie a metličkou dobre premiešame.

 

 

Prikryjeme utierkou a necháme 5 minút pôsobiť.

Po u plynutí doby zmes zamiešame. Pridáme bielok, olej a premiešame.

Cez sitko preosejeme 500 g múky, pridáme soľ a všetko spolu zmiešame.

Preosejeme zvyšných 200 g múky a vymiešame vareškou.

 

 

Posypme trochou múky a rukami vymiesime. Potom cesto miesime na pomúčenom stole, kým nebude stredne mäkké.

Vytvarujeme guľu a vložíme do vymastenej misky.

Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť hodinu na teplom mieste.

Po uplynutí doby z cesta vytlačíme vzduch a na stole z neho vytvarujeme guľu.

Rozdelíme na dve rovnaké časti.

 

 

Z každého cesta vytvarujeme guľu. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.

Po uplynutí doby cesto rozvaľkáme na priemer 50 cm.

Rozvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom.

Preložíme okraje a opäť potrieme. Cesto zložíme a položíme na podnos alebo tanier.

Zakryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.

Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým cestom.

Po uplynutí doby cesto položíme na pomúčený stôl a rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (viď video).

 

 

Posypeme strúhaným syrom a cesto zvinieme do rolky.

Stlačíme okraje a rozdelíme na 10 rovnakých častí. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Prikryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.

V malej miske zmiešame žĺtok s mliekom. Po uplynutí doby potrieme buchty vaječnou zmesou.

 

 

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.

Po upečení necháme buchty vychladnúť a môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes