Viete, prečo treba pridať do cesta 1 hrnček PIVA? Je to hlavný dôvod, prečo je babkin CHLEBÍK preslávený po celom meste!

Žiadna voda, mlieko ani minerálka - do cesta na chlebík pridajte obyčajné pivo!
[mashshare]

Mja babka piekla chlebík týmto spôsobom, odkedy si pamätám.

 

 

Mal jedinečnú, nezameniteľnú chuť a úžasnú vôňu.

Navyše, chlebík má úžasne chrumkavú kôrku a striedku ako pavučinka. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

U nás sa celý bochník zje na jedno posedenie.

 

 

Pýtate sa, aká je tá tajomná prísada v ceste? Ide o obyčajné svetlé pivo!

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

350 ml piva (svetlého) – používam hrnček s týmto objemom

2 ČL soli

1 balenie sušeného droždia

1 ČL kryštálového cukru

Voliteľné:

 

 

Rasca

Semienka

Postup:

Pripravíme si väčšiu misku na prípravu cesta.

V mise zmiešame najprv suché prísady – múku, droždie a cukor.

Pridáme pivo a miesime cesto – odporúčam miešať šľahačom s nástavcami na miesenie cesta).

Miesime cca 15 minút, aleo dovtedy, kým je cesto hladké, nelepivé a odliepa sa od okrajov misy.

 

 

Vymiesené cesto necháme v mise, zakryjeme ho potravinovou fóliou.

Necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a premiesime ho.

Rukami ho natiahneme do tvaru obdĺžnika (veľkosti asi 30×40 cm) a necháme prikryté utierkou podkysnúť asi 15-20 minút.

 

 

Potom ho poskladáme do balíčka (zhora dole, sprava doľava).

Takto necháme opäť prikryté podkysnúť.

Podkysnutý balíček znovu rukami roztlačíme na obdĺžnik.

Teraz už len preložíme zhora do stredu a pritlačíme spoj, zdola dostredu a pritlačíme spoj.

 

 

Vytvorí sa nám tak bochník, zhora ho môžeme pomúčiť a položíme ho na plech, ktorý sme nechali v rúre, kým sa nám rozohriala na 220 stupňov.

Na dno rúry dáme nádobu s vodou.

Pečieme asi 30-35 minút, kým kôrka chleba nenadobudne hnedkastú farbu a chlieb je aj zo spodu upečený.

 

 

Vyberieme z rúry. Necháme ho na plechu, až kým úplne nevychladne.

Keď chlebík vychladne, môžeme podávať!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes