Mja babka piekla chlebík týmto spôsobom, odkedy si pamätám.
Mal jedinečnú, nezameniteľnú chuť a úžasnú vôňu.
Navyše, chlebík má úžasne chrumkavú kôrku a striedku ako pavučinka.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
U nás sa celý bochník zje na jedno posedenie.
Pýtate sa, aká je tá tajomná prísada v ceste? Ide o obyčajné svetlé pivo!
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
350 ml piva (svetlého) – používam hrnček s týmto objemom
2 ČL soli
1 balenie sušeného droždia
1 ČL kryštálového cukru
Voliteľné:
Rasca
Semienka
Postup:
Pripravíme si väčšiu misku na prípravu cesta.
V mise zmiešame najprv suché prísady – múku, droždie a cukor.
Pridáme pivo a miesime cesto – odporúčam miešať šľahačom s nástavcami na miesenie cesta).
Miesime cca 15 minút, aleo dovtedy, kým je cesto hladké, nelepivé a odliepa sa od okrajov misy.
Vymiesené cesto necháme v mise, zakryjeme ho potravinovou fóliou.
Necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a premiesime ho.
Rukami ho natiahneme do tvaru obdĺžnika (veľkosti asi 30×40 cm) a necháme prikryté utierkou podkysnúť asi 15-20 minút.
Potom ho poskladáme do balíčka (zhora dole, sprava doľava).
Takto necháme opäť prikryté podkysnúť.
Podkysnutý balíček znovu rukami roztlačíme na obdĺžnik.
Teraz už len preložíme zhora do stredu a pritlačíme spoj, zdola dostredu a pritlačíme spoj.
Vytvorí sa nám tak bochník, zhora ho môžeme pomúčiť a položíme ho na plech, ktorý sme nechali v rúre, kým sa nám rozohriala na 220 stupňov.
Na dno rúry dáme nádobu s vodou.
Pečieme asi 30-35 minút, kým kôrka chleba nenadobudne hnedkastú farbu a chlieb je aj zo spodu upečený.
Vyberieme z rúry. Necháme ho na plechu, až kým úplne nevychladne.
Keď chlebík vychladne, môžeme podávať!