Dnes máme pre vás fantastický tip, ako vyčistiť špinavý rošt na sporáku.
Rovnako dobre tento postup funguje aj na rošty z grilu.
Obrovskou výhodou je, že nánosy mastnoty sa začnú odlupovať úplne bez námahy a prácneho drhnutia.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Pozrite si návod z YouTube kanála Советы для дома, čo treba urobiť, aby sa rošt vyčistil prakticky sám.
Táto metóda vám uľahčí čistenie pripálenej mastnoty z roštov aj v rúre alebo na elektrickom grile.
Dokonale čistý rošt zo sporáka, rúry aj grilu
Potrebujeme:
2 veľké igelitové vrecká
amoniak
Postup:
Zoberte si rošt a ak sú na ňom zvyšky pripáleného jedla, odstráňte ich pomocou ostrého predmetu, alebo drôtenej kefy.
Pripravte si dostatočne veľkú igelitku.
Nalejte do igelitky pár lyžíc amoniaku.
Dajte si pozor, aby ste nevdychovali výpary a aby bola miestnosť pri manipulácii s amoniakom dobre vetraná.
Vložte rošt a potrite pomocou igelitky, aby sa amoniak dostal čo najlepšie na rošt.
Takto zabalené nechajte pôsobiť aspoň 12 hodín, najlepšie však 1 – 2 dni.
Po uplynutí tejto doby už stačí rošt len vybaliť z igelitového vreca, umyť a je ako nový.
Odteraz si môžete užívať grilovačku bez zbytočných starostí s namáhavým čistením roštu a váš sporák bude vždy žiariť čistotou.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu na konci článku.
Dokonale čistý sporák aj bez chémie
Na trhu je dostupných veľa rôznych chemických čistiacich prostriedkov.
Existuje však lacnejší a jednoduchší spôsob, ako sa zbaviť nečistôt a pripálených zvyškov jedla.
Potrebujete len tieto dve prísady a vytvoríte fantastický odmasťovací prostriedok.
Potrebujeme:
1 šálku octu (250 ml)
1/2 šálky vody (125 ml)
Postup:
Zmiešajte potrebné ingrediencie a výsledný roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom.
Potom nastriekajte na celú plochu sporáka. Zriedený ocot potom vyčistite špongiou.
Ak je znečistenie príliš veľké a mastnota je lepkavá, použite iba ocot. Váš sporák bude opäť čistý a lesklý.
Ako vyčistiť plynový horák?
Najproblematickejšou časťou sporáka je plynový horák.
Čistenie horákov netreba podceňovať, pretože v ich prípade nejde iba o estetiku, ale aj o bezpečnosť.
Takto ich treba čistiť pravidelne.
Postup:
Ocot s vodou zmiešajte v pomere 3:1, potom vložte horáky do horúceho roztoku a nechajte pôsobiť 5 minút.
Potom ich opatrne vyberte a nechajte vychladnúť.
Horáky by mali byť už čisté, ale ak zostanú nejaké nečistoty, povrch očistite špongiou.
Nakoniec ich dôkladne osušte, aby nehrdzaveli.
Veľa šťastia!