Mak, pomaranč, vanilka a čokoláda dokonale ladia v tomto nádhernom koláčiku.
Oplatí sa ho pripraviť aspoň deň pred servírovaním, aby sa nádherné chute v dezerte oveľa lepšie prepojili.
Mak bude chrumkavejší, ak ho chvíľu opražíte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Fenomenálny recept na dokonalý makový dezert s vanilkovým pudingom z portálu femina.
Potrebujeme:
Na cesto:
20 dkg mletého maku
15 dkg masla
15 dkg práškového cukru
10 dkg polohrubej múky
6 vajec
1 pomaranč
0,5 dkg prášku do pečiva
Na krém:
2 balenia vanilkového pudingu v prášku
3 dcl mlieka
1 žĺtok
10 dkg masla
10 dkg kryštálového cukru
Na polevu:
10 dkg tmavej čokolády
3 PL rastlinného oleja
Postup:
Do misky preosejeme múku. Pridáme prášok do pečiva, mletý mak a nastrúhanú pomarančovú kôru.
Všetko spolu dobre premiešame.
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s piatimi lyžicami práškového cukru.
Po jednom pridávame žĺtky.
Bielky vyšľaháme so zvyšnými 10 dekami práškového cukru.
Vyšľahané bielky v niekoľkých častiach vmiešame do maslovej zmesi.
Nakoniec pridáme múčnu zmes.
Homogénne cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Potom cesto uhladíme.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme 30-35 minút.
Pred vybratím z rúry cesto otestujeme špáradlom.
Ak sa špáradlo zapichnuté do cesta nelepí, je určite hotové.
Na krém nalejeme mlieko do misky, pridáme pudingový prášok a žĺtok.
Dôkladne miešame, kým nezostanú žiadne hrudky.
Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia.
Krém odstavíme z ohňa a počkáme, kým vychladne.
Po vychladnutí vmiešame maslo s cukrom a vyšľaháme krém.
Makové cesto prekrojíme na polovicu a medzi pláty nanesieme krém.
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a vmiešame olej.
Vrch koláča potrieme čokoládovou polevou.
Dezert vložíme do chladničky aspoň na štyri hodiny, aby sa chute prepojili.
Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!