Ešte pred pár rokmi boli tieto sušienky na stole takmer v každej domácnosti.
Postupom času upadli do zabudnutia, keď ikonické mlynčeky nahradili multifunkčné kuchynské roboty.
Tradičný mlynček na mäso má však aj iné využitie, o ktorom nie každý vie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál newsy.gotujmy uverejnil recept na strojčekové pečivo, ktoré tieto sviatky musíte vyskúšať.
Toto krehké pečivo sa skvele hodí aj na sviatočný stôl.
Vaši rodičia si tieto koláčiky určite pamätajú a možno si na ne spomeniete aj vy.
Pre mnohých ľudí je táto maškrta symbolom bezstarostného, blaženého detstva.
Strojové sušienky boli hitom za socializmu a postupne upadajú do zabudnutia.
Pečivo vyrobené pomocou mlynčeka na mäso so špeciálnym sušienkovým nadstavcom je na prípravu celkom jednoduché, takže ho zvládne aj úplný začiatočník bez skúseností s pečením.
Vďaka rôznym vzorom na nadstavci je možné vyrobiť si tieto krehké sušienky v rôznych tvaroch.
Bude vám stačiť pár ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne už aj doma.
Nielenže sa rýchlo pripravujú, ale rovnako rýchlo zmiznú z taniera!
Ich ďalšou výhodou je, že sa dajú dlhodobo skladovať na suchom a tmavom mieste.
Ak chcete, môžete ich kombinovať s čokoládou, ako polomáčané sušienky.
Fantázii sa medze nekladú.
Vďaka nim budete mať v prípade neohlásených hostí vždy niečo sladké poruke.
Ak im dokážete odolať.
Naučte sa tento recept na rýchle a chutné sušienky!
Aj keď v minulosti naše mamy a staré mamy často piekli tzv. strojové pečivo na bravčovej masti.
Tento ušľachtilý tuk im dodá jedinečnú arómu, aj chuť.
Ako pripraviť sušienky krok za krokom?
Keď už vieme, o aké sušienky ide, prejdime k osvedčenému receptu.
Ingrediencie
1 kg múky
220 g bravčovej masti
280 g masla
180 g práškového cukru
60 g smotany
4 žĺtky
Spôsob prípravy
Suroviny vyberte z chladničky ešte pred prípravou, aby mali izbovú teplotu.
Medzitým si preosejeme múku.
Vďaka tomu ju prevzdušníte a koláčiky budú krehké.
Do misky s múkou pridajte práškový cukor.
Potom maslo a masť nakrájame na menšie kúsky a pridáme do misy s múkou.
Do misky pridáme aj žĺtky a smotanu.
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré preložíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na hodinu stuhnúť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby pripravte sušienky pomocou kuchynského robota.
Ak túto možnosť nemáte, vždy to môžete urobiť inak.
Cesto rozvaľkáme a pomocou vykrajovača ho rozdelíme na menšie kúsky.
Pripravené sušienky naukladajte na vymastený plech a vložte do rúry na 15 minút.
Sušienky by sa mali piecť pri teplote 200 °C.
Dobrú chuť!