Tradičný zemiakový šalát s majonézou nesmie chýbať na vianočnom stole.
Nie každý ho vie však pripraviť tak, aby bol lahodný, dobre dochutený a plný vyvážených chutí.
Ak chcete svoj šalát posunúť na vyšší level, naučte s tieto jednoduché triky, ktoré vám s jeho prípravou pomôžu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tieto rady z youtube kanála Recepty bez brepty.
Potrebujeme:
800 g zemiakov (uvaríme si ich v šupke deň vopred)
200 g petržlenu
350 g mrkvy
230 g zeleru
1,5 l vody
2 bobkové listy
celé čierne korenie
4 guľôčky nového korenia
1 PL soli + 1 PL soli
100 ml + 5 PL nálevu z kyslých uhoriek
160 g cibule
3 vajíčka
1 ČL oleja
1 cibuľu
1 PL worcesterskej omáčky
1 PL horčice
110 g kyslých uhoriek
90 g mrazeného hrášku
420 ml majonézy
1 ČL práškového cukru
1 PL octu
Postup:
Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme bobkový listy, koreniny, soľ, nálev z kyslých uhoriek, povaríme 5 minút.
Potom pridáme koreňovú zeleninu.
Zeleninu varíme 20 minút na miernom ohni.
Cibuľu si nakrájame najemno, vložíme ju do sitka a v sitku do hrnca (viď video).
Takto ju povaríme spolu s koreňovou zeleninou 4 minúty.
Keď je zelenina mäkká, hrniec odstavíme, zeleninu vyberieme a necháme vychladnúť.
Do misy si rozbijeme 3 vajíčka, pridáme štipku soli a vymiešame metličkou.
Na panvicu si nalejeme lyžičku oleja a následne vylejeme na panvicu rozmiešané vajíčka.
Ohrev znížime na minimum a pod pokrievkou pripravujeme asi 3 minúty.
Keď už nie je vajíčko na povrchu tekuté, môžeme obrátiť.
Z druhej strany osmažíme vajíčka len 1 minútu.
Vajíčka necháme vychladnúť a medzitým si koreňovú zeleninu pokrájame na malé kúsky.
Zeleninu si vložíme do misy a zalejeme 5 lyžicami nálevu z uhoriek.
Posypeme mletým čiernym korením, pridáme cibuľku, ktorú sme si predtým pokrájali a uvarili.
Posypeme lyžicou soli, pridáme horčicu, nadrobno nakrájané kyslé uhorky, aj na kocky nakrájanú vajíčkovú omeletu.
Teraz nasypeme aj mrazený hrášok a všetko dôkladne premiešame.
Vopred uvarené zemiaky si teraz ošúpeme a pretlačíme cez kovovú mriežku do misy s ostatnými surovinami.
Na záver primiešame 420 ml majonézy.
Ešte dochutíme cukrom, octom a soľou podľa potreby.
Dôležitá rada:
Takto pripravený šalát nechajte odležať v chladničke cez noc, aby prešiel chuťami.
Hotovo, šalát môžeme servírovať napríklad s rezňami alebo vyprážaným kaprom.
Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.
Dobrú chuť!