Koláč na Štedrý večer. Takýto pečieme už celé roky, cesto je veľmi podobné lineckému cestu.
Potrebujeme:
400 g hl. múka
250 g maslo
100 g cukor
4 žĺtok
450 g Džem (malina, ríbezľa, alebo šípka)
Na vrch:
4 bielky
200 g kr. cukor
200 g mletých lieskovcov
Postup:
Múku nasypeme na pracovnú dosku.
Prisypeme 100 g cukru a maslo nakrájané na malé kocky.
Uprostred tejto sypkej zmesi spravíme jamku a rozbijeme do nej žĺtky.
Všetko spracujte na jednotné cesto.
Necháme v chladničke 1 hodinu – ja balím do fólie.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
Navrstvíme ho na pripravený, veľký plech na pečenie.
Na cesto rozotrieme kyselkavý džem.
Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov pečieme 15 minút.
Bielky ušľaháme na tuhý sneh.
A pridáme doň cukor a orechy – namleté lieskovce (prípadne vlašské orechy).
Rozotrieme ho na vrch koláča.
Pečieme ešte asi 15 minút – kým sneh nezružovie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)