Dezert v tvare pyramídy, ktorý je nielen krásny na pohľad, ale aj mimoriadne chutný.
Netradičná pochúťka, ktorá vám rozžiari (nielen) sviatočné stolovanie.
Jednoduchý recept na dokonalý oblátkový dezert z youtube kanála Jednostavna kuhinja.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
5 plátov veľkých oblátok
Na plnku:
250 ml mlieka
300 g kryštálového cukru
1 vanilkového cukru
250 g masla alebo margarínu
100 g čokolády na varenie
200 g salka
200 g mletých vlašských orechov
200 g mletých sušienok
Na polevu:
100 g mliečnej čokolády
2 PL rastlinného oleja
Postup:
Oblátky nakrájame na štyri plátky v šiestich rôznych šírkach.
Prvú oblátku nakrájame na štyri časti po 6,5 cm.
Z druhej oblátky nakrájame 4 pláty so šírkou 5,5 cm.
Z tretej oblátky nakrájame 4 pláty so šírkou 4,5 cm.
Zo štvrtej oblátky nakrájame 4 pásy so šírkou 3,5 cm a 4 časti so šírkou 2,5 cm, z posledného plátu nakrájame 4 časti so šírkou 1,5 cm.
Zvyšok poslednej oblátky prekrojíme na polovicu.
Do hrnca na sporáku nalejeme mlieko a pridáme cukor.
Potom nasypeme vanilkový cukor.
Pridáme maslo a nalámanú čokoládu.
Na miernom ohni miešame, kým sa ingrediencie nerozpustia.
Potom pridáme salko.
Pokračujeme v miešaní, kým sa všetko nespojí.
Horúcu zmes odstránime z ohňa a pridáme mleté vlašské orechy.
Mierne vymiešame. Nasypeme mleté sušienky a všetko dobre premiešame.
Plnku necháme vychladnúť a trochu stuhnúť.
Na papier na pečenie ako spodok pyramídy položíme dva najširšie pláty oblátky. Potrieme plnkou.
Potom položíme dva užšie pláty a potrieme ich plnkou.
Takto ukladáme a natierame oblátky až po najužšie pláty.
Potom spojíme oba ihlany a na spodok pridáme širšiu oblátku.
Dezert preložíme na tácku a ďalšiu pyramídu pripravíme rovnakým spôsobom.
Do panvice na sporáku pridáme čokoládu. Nalejeme olej.
Pri nízkej teplote roztopíme.
Pyramídy potrieme vychladnutou polevou.
Dezert vložíme na pár hodín do chladničky. Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: