Vývar je polievka, ktorá nemôže chýbať v žiadnej domácnosti.
Aromatická, lahodná, hrejivá a chutí snáď každému.
Je tiež skvelým základom pre iné polievky, či omáčky.
Portál mojegotowanie radí, akú zeleninu by sme do vývaru pridávať nemali.
Aby vývar potešil svojou chuťou, musí byť pripravený z tých najlepších surovín.
Túto zeleninu do nej preto nikdy nedávajte.
Ideálny vývar je varený z mäsa s kosťami a zeleninou.
Práve tá dodáva tejto polievke jedinečnú chuť.
Vhodne zvolený pomer surovín urobí polievku dokonalou.
Veľký význam má aj kvalita výrobkov.
A tu sa dostávame k jadru veci.
Najčastejšie sa na stoloch objavuje zrejme slepačí, resp. kurací vývar.
Najlepšie samozrejme chutí, ak doňho pridávate ingrediencie, ktoré ste si sami vypestovali a zeleninu nazbieranú priamo zo záhrady.
Vývar z takýchto ingrediencií chutí rozprávkovo.
V súčasnosti má túto možnosť však len málokto.
Najčastejšie v obchode kupujeme mäso aj hotovú zmes zeleniny zabalenú na tácke.
Na jednej strane je to pohodlné, pretože nemusíme rozmýšľať, koľko toho nakúpime, na druhej strane je to veľká chyba.
Obsahuje totiž najviac mrkvy, ktorá je najlacnejšia a v malom množstve zeler, pór či petržlen, ktoré dodajú polievke plnú chuť.
Aby polievka vyšla perfektne, je potrebné dodržať správne proporcie.
Podľa odporúčaní by mal správny vývar obsahovať:
10 ks petržlenu a mrkvy
4 póry
1 zeler
kúsok kapusty
Takýto pomer dodá polievke vynikajúcu chuť a vôňu.
Ďalším dôvodom, prečo sa neoplatí kupovať hotovú zeleninovú zmes do polievky, je jej cena.
Ak si sami vyberiete jednotlivé druhy zeleniny a porovnáte ich s hotovým balíčkom zeleniny, zistíte, že je neúmerne drahý k jeho obsahu.
Preto stojí za to stráviť viac času a vybrať si všetky ingrediencie individuálne.
Tretím dôvodom je často kvalita zeleniny v hotovej zmesi.
Môžu skrývať nie príliš čerstvú zeleninu, ktorá sa na použitie do vývaru vôbec nemusí hodiť.
Nielenže zbytočne veľa zaplatíme, ale ani vývar nebude taký chutný.
Ako uvariť vývar, aby mal krásnu zlatistú farbu?
Lahodný a zlatistý vývar je výkladnou skriňou každej gazdinky.
Veď na Slovensku sa varí vývar na každú väčšiu príležitosť či rodinné stretnutie.
Je jemný a chutí každému, navyše nespôsobuje žiadne žalúdočné nevoľnosti.
Ak chcete pripraviť chutný vývar, musíte dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel.
Držte sa teda nasledujúcich rád:
Veľa zeleniny
Zelenina dodá vývaru farbu a chuť a ak jej použijete málo, polievka bude nevýrazná.
Dobré mäso
Výber mäsa na vývar netreba podceniť.
Najlepšie je vybrať také, ktoré má trochu tuku.
Vďaka tomu bude polievka výnimočne aromatická a chuťovo výraznejšia.
Soľ na záver
Mäso a zeleninu varte bez soli, pretože vtedy dodajú vode najviac chuti.
Čo robiť, aby bol vývar zlatistej farby?
Stáva sa, že napriek úsiliu je vývar síce veľmi chutný, ale má nevkusnú, nevýraznú farbu.
Niekedy ide o mäso.
Vývar varený len na kuracom mäse je veľmi svetlý a priehľadný.
Existuje teda veľa spôsobov, ako zlepšiť farbu polievky!
Môžete použiť napríklad tieto finty, ktoré vylepšia farbu vývaru:
Krásny zlatistý vývar vznikne aj pri varení s kuracím mäsom, ak doňho pridáte kúsok hovädzieho mäsa.
Môžete tiež pridať 1/2 čajovej lyžičky kurkumy, ktorá dodá krásnu farbu, ale neovplyvní chuť vývaru.
Ďalším osvedčeným trikom na zlepšenie farby vývaru je pridať doň počas varenia malý kúsok cvikly.
Čo robiť, keď sa uvarí príliš veľa vývaru?
Ak ho uvaríte priveľa, pokojne ho môžete použiť na prípravu ďalšej polievky alebo omáčky.
Mäsový vývar je skvelým základom pre paradajkovú alebo hubovú polievku!
Dá sa v ňom uvariť aj kapustnica a pripraviť chutné rezance.
Ak neviete, ako vývar použiť, vždy ho môžete zamraziť.
Keď máte chuť na niečo chutné, stačí ho vybrať z mrazničky a je to hotové.
Ako zmraziť vývar?
Stačí ho naliať do nádoby na uskladnenie potravín alebo vrecka na zips a vložiť do mrazničky.
Predtým však skontrolujte, či je nádoba alebo vrecko určené na zmrazovanie potravín.
Tieto informácie nájdete na obale.