Jedlá z jedného hrnca sú ideálne ako večera na niekoľko dní.
Pripravujem jednoduché a chutné jedlá z ingrediencií, ktoré sa snažím mať vždy po ruke.
Tento guláš je taký dobrý, že z taniera mizne veľmi rýchlo – musíte vyskúšať.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Delikatesa z jedného hrnca
Jednoduchý recept na lahodný domáci guláš z portálu smakosze.
Nie vždy mám chuť variť. Jedlá sa preto snažím plánovať tak, aby som mal nejaké do zásoby.
Pokrmy z jedného hrnca, ktorých príprava zahŕňa len pridávanie surovín v konkrétnom poradí, mi fungujú fantasticky.
Dnes sa s vami podelím o recept na jeden z nich.
Nie je ťažké pripraviť jedlo, ktoré by rodine zachutilo od prvého vyskúšania.
Hovädzí guláš podľa mnohých gurmánov nie je jednoduché jedlo.
Chce to naozaj len čas a veľa trpezlivosti.
Pre mňa je takáto večera vždy pripravená s väčšou porciou surovín.
Na prípravu gulášu potrebujeme:
400 g hovädzieho stehna
cca 500 ml vody alebo vývaru
3-4 PL rastlinného oleja na vysmážanie
2 veľké mrkvy
400 g zemiakov
2 stredné cibule
3 strúčiky cesnaku
2 bobkové listy
3-4 zrnká nového korenia
10-20 g hladkej múky
5-10 g zemiakovej múky (voliteľné)
1 ČL sladkej mletej papriky
3/4 ČL feferónky
1/2 ČL údenej papriky (voliteľné)
soľ
mleté čierne korenie
S vyššie uvedenými ingredienciami pripravíte sýtu a chutnú večeru minimálne na dva dni.
Vždy môžete zdvojnásobiť množstvo surovín a guláš uskladniť v pohároch na neskôr.
Postup nájdete v článku nižšie.
Postup:
Začneme zohrievaním vývaru s s bobkovým listami a novým korením.
Medzitým nakrájame hovädzie mäso na kocky.
Každý kúsok obalíme v hladkej múke.
Na panvici rozohrejeme olej (ak sa minie, pridávam tuk počas vysmážania).
Mäso opečieme po dávkach. Opečené mäso pridáme do vývaru v hrnci.
Po osmažení mäsa pridáme do panvice nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne a stane sa priehľadnou, vložíme ju do hrnca.
Panvicu prepláchneme naberačkou vývaru a nalejeme do hrnca.
Teraz do guláša pridáme trochu soli a čierneho korenia.
Prikryté varíme, kým nie je mäso takmer hotové (90-120 minút, podľa použitého mäsa).
Počas tejto doby očistíme mrkvu a zemiaky. Zemiaky a mrkvu nakrájame na malé kocky.
Varíme ich asi 15 minút so zvyšnými ingredienciami. Zelenina musí mierne zmäknúť, ale nesmie byť kašovitá.
Na úplný záver pridáme prelisovaný cesnak, sladkú a údenú papriku.
Guláš dochutíme soľou a korením.
Ak je guláš riedky, zahustíme ho zemiakovou múkou zmiešanou s trochou tekutiny z hrnca.
Ako servírovať guláš?
Stojí za to posypať tanier vňaťou a obohatiť ho trochou smotany alebo prírodného jogurtu.
My guláš servírujeme s krajcom chleba.
Vďaka vláknine, ktorú obsahuje, pokrm ešte viac zasýti.
Prajeme vám dobrú chuť!