Tieto nátierky využijete počas celého roka, ale zvlášť podľa sviatkov, keď budete hľadať rýchle a vynikajúce pohostenie pre vašich hostí.
Výborná nátierka – šunka, syr a vajce
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy (alebo kyslej smotany)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi,veľmi chutné!
Paprikové kolieska
Potrebujeme:
250 g masla
200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)
250 g šunky nakrájanej nadrobno
4 uvarené vajcia
1 lyžicu horčice
Soľ, čierne mleté korenie
12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky
Postup:
Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.
Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.
Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme:
100 g mrkvy nastrúhanej najemno
125 g cottage syru
50 g strúhanej mozzarelly
1 lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
Pár kvapiek olivového oleja
½ lyžičky citrónovej šťavy
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Mrkvu zmiešame s cottage syrom, mozzarellou, smotanou a ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a nakoniec aj korením a soľou. Podávame posypané pažítkou.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
4 cukety
Soľ, mleté korenie (biele aj čierne)
7 strúčikov cesnaku
Petržlenovú vňať
Kyslú smotanu
2 uvarené žĺtky
1 lyžičku horčice
Postup:
Cuketu môžeme pripraviť dvomi spôsobmi. Buď sa pripraví na pare alebo jednoducho ju nastrúáme a podusíme na panvici, kým nie je mäkká. Cuketu ochutíme soľou a koreninami. Kým je ešte na panvici, vmiešame do nej aj pretlačený cesnak a ešte chvíľku podusíme. Potom necháme chvíľu vychladnúť a zatiaľ si pripravíme zálievku.
Kyslú smotanu zmiešame s roztlačenými žĺtkami, horčicou a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Zmiešame s cuketou a dochutíme podľa našich požiadaviek. Do nátierky môžete pridať aj syr.
Cviklová nátierka
Potrebujeme:
1 menšia cvikla uvarená vopred v šupe a vychladnutá
1 téglik syra cottage
Koliesko póru
Štipka soli
Postup:
Cviklu nastrúhame a zmiešame s ostatnými prísadami.
Šunková nátierka s jogurtom
Potrebujeme:
270 g šunky
15 g jarnej cibuľky – zelenú časť
15 g zeleru
35 g nakladaných uhoriek
50 ml nálevu z nakladaných uhoriek
95 g bieleho jogurtu
2 lyžičky horčice
Postup:
Uhorky, cibuľku aj zeler nakrájame. Rovnako nakrájame aj šunku a všetky prísady vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemo (alebo na konzistenciu, ktorá nám vyhovuje).
Zemiaková nátierka na chlebíky
Potrebujeme:
3 väčšie zemiaky uvarené
1 lyžicu majonézy
1 lyžicu tatarskej omáčky
1 lyžicu plnotučnej hořčice
2 kyslé uhorky
3 vajcia uvarené natvrdo
Soľ, čierne mleté korenie
Voliteľné: jarná cibuľka
Postup:
Zemiaky, vajcia aj uhorky nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme ostatné suroviny, dochutíme soľou a koreninami, premiešame a natierame na veku alebo chlebík.
Chlebíky môžeme podávať so šunkou, syrom, vajíčkom a zeleninou. Ako vám chutí.
Fantastická vajíčková nátierka
Potrebujeme:
8 vajec uvarených natvrdo
3 lyžíc kyslej smotany
3 lyžice majonézy (ideálne domácej)
1 lyžicu horčice
1 lyžicu masla
1 ks červenej cibule
1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).
Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.
Cuketová nátierka
Potrebujeme:
1 cuketu
2-3 papriky
1 stredne veľkú cibuľu,
2-3 strúčiky cesnaku,
soľ,
syr v črievku, alebo iný syr
Postup:
Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)
Výborná cesnaková nátierka
Potrebujeme:
1 nátierkové maslo bez príchute
1 tatarka (100ml)
1-2 strúčiky cesnaku
100 g šunkovej salámy
100 tvrdého syra
3 uvarené vajcia
1 väčšiu zelenú paprika
2 stredne veľké paradajky
Mletá nepálivá paprika
Zelená paprika na plneniue
Postup:
Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky. Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.
Zdravá tuniaková nátierka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji
1 lyžičku horčice
Jarnú cibuľku
Citrónovú šťavu
Soľ a čierne korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.
Pomazánka z tvarohu a červenej repy
Potrebujeme:
2 červené repy
Čerstvý tymián
200 g jemného tvarohu
1 lyžicu kyslej smotany
Zväzok zelenej cibuľky
1 lyžičku citrónovej šťavy
Soľ a korenie podľa chuti
Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti
Postup:
Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.
Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Zelerová pomazánka
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu
120 g koreňa zeleru
1 vajce uvarená natvrdo
45 g pomazánkového masla
Soľ, korenie a citrónovú šťavu
Postup:
Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.
Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom
Potrebujeme:
200 g Lučiny
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Špenátovo-bryndzová pomazánka
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Avokádová pomazánka
Potrebujeme:
1 avokádo prekrojené na polovicu
6 vajec uvarených natvrdo
1 lyžicu vínneho octu
1 lyžičku dijonskej horčice
½ lyžičky soli
½ šálky najemno nakrájanej cibule
2 lyžice najemno nasekanej pažítky
Postup:
Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.
Falošná paštéta
Potrebujeme
330 g hlivy ustricovej
90 g cibue
4 strúčiky cesnaku
1 lyžička zázvoru
10 g petržlenu
olivový olej
100 g vlašských orechov
šťava z 1/2 citróna
Postup
Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.
Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.
Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.
Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.
Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.
Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.
Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.