Výborné cesto s kyslou smotanou.
Podobá sa lineckému, ale podľa môjho názoru je ešte lepšie.
Môžete ho naplniť makom, orechmi, lekvárom, jednoducho akoukoľvek vašou náplňou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
hladká múka 250 g
práškový cukor 30 g
maslo 150 g (zmäknuté)
kyslá smotana – 1 – 2 PL
Orechová plnka:
vlašské orechy – 200 g (mleté)
kryštálový cukor – 40 g
vanilkový cukor – 1 PL mlieko
mlieko – 150 ml
Postup:
Zo surovín vypracujeme vláčne cesto.
Rozdelíme na dve časti, alebo necháme jednu časť.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie.
Orechovú plnku si pripravíme nasledovne:
pomleté orechy premiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom a trochu necháme prejsť varom.
Je lepšie ak je plnka hustejšia.
Necháme vychladnúť.
Plnku natrieme a cesto pomocou papiera zavinieme do rolády.
Zabalíme do fólie.
Takto dáme do mrazničky stuhnúť na 15-20 minút (lepšie sa potom krájajú plátky).
Pokrájame na 5 mm plátky (kto chce môže aj hrubšie) a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme približne 20 min. na 180 °C.
Existuje aj druhý spôsob prípravy, ktorý som tiež odskúšala.
Cesto dáme hneď po vypracovaní zabalené do chladničky odležať na pol hodinky-hodinku.
Potom rozvaľkáme, natrieme alebo posypeme plnkou a narežeme na pásiky, ktoré rolujeme a rovno ukladáme na plech.
Prvý spôsob je jednoduchší, druhý o niečo pracnejší, ale oba vyzerajú a najmä chutia vo výsledku famózne.
Ak robíte vyššie valčeky, pečte ich o niečo dlhšie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)