Výborné cesto, ktoré používam na všetko pečivo – slané, sladké, plnené.
Skúste a určite si ho zamilujete.
V našej rodine mu nepovieme inak ako „Bláznivé cesto“.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1/2 kg múka hladká
50 g droždie čerstve
1 dl olej
3 dl mlieko vlažné
1 PL cukor
1 ČL soľ
1 ČL sóda
Náplň:
Tvaroh
Lekvár
Nutella
Orechy
Mak
Ovocie podľa chuti
Slaná nápln:
Kyslá kapusta
Šunka
Syr
Klobása
Slanina
Varené zemiaky
Bryndza
Postup:
Z polovice mlieka, droždia a trocha cukru urobíme kvások.
Necháme ho vzísť a zatiaľ si nachystáme ostatné prísady.
V miske si zmiešame suché suroviny.
Po vyjdení kvásku pridáme olej a zbytok mlieka.
Vypracujeme hladké cesto.
Nečakáme na vykysnutie, z cestom pracujeme hneď.
Na doske ho ešte prehnetieme.
Robíme buchty, slané pečivo, záviny.
Cesto je výborné na mnohé spôsoby.
Dokonca aj na slano je toto cesto výborné.
Robím z neho kapustníky, buchty so slanou plnkou, pizza záviny a dokonca aj klasickú pizzu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)