Dokonalý recept na obľúbenú lahôdku malých i veľkých.
Cesto je pripravené rýchlo, dobre sa s ním pracuje a tak je naša jablková štrúdľa hotová behom chvíľky.
Tento recept funguje dokonale – stačí sa o tom presvedčiť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Základom na jeho prípravu je maslo a tvaroh.
Nenáročný recept na najchutnejšiu jablkovú štrúdľu z youtube kanála Katka My Irish Life.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g polohrubej múky
1 kocku masla (250g masla)
štipku soli
1 kocku tvarohu (250 g)
Na náplň:
12 stredne veľkých jabĺk
150 g kryštálového cukru
50 g strúhanky
70 g hrozienok (namočených 24 hodín v rume)
120 g vlašských orechov
1 vajce
škoricu
Postup:
Na začiatku nasypeme múku do nádoby od mixéra.
Pridáme štipku soli.
Potom pridáme zmäknuté maslo.
Pomocou mixéra vymiesime cesto.
Keď sa cesto začne drobiť a lepiť, pridáme tvaroh.
Ešte chvíľu premiešame.
Stôl posypeme múkou.
Vyberieme cesto a vymiesime.
Rukami vyvaľkáme valček.
Cesto zabalíme do fólie a vložíme na noc do chladničky.
Na tvrdej podložke nožom nasekáme orechy.
Jablká zbavíme šupky.
Ošúpané jablká nastrúhame na hrubom strúhadle.
Uležané cesto rozdelíme na 3 rovnako veľké časti.
Na pomúčenom stole ich na tenko vyvaľkáme.
Do stredu rozvaľkaného cesta nasypeme hrsť strúhanky.
Potom nasypeme dve menšie hrsti cukru.
Naukladáme vrstvu nastrúhaných jabĺk.
Posypme jednou lyžicou hrozienok.
Ďalej posypeme škoricou podľa vlastnej chuti.
Pridáme vrstvu nasekaných orechov a nakoniec posypeme trochou cukru.
Na začiatku prehneme konce cesta.
Potom prehneme spodnú časť cesta a tlačiacim pohybom celú štrúdľu zrolujeme (viď video).
Štrúdľu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a poprepichujeme vidličkou.
Nakoniec celú štrúdľu potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Plech vložíme do rúry predhriatej na 175°C.
Pečieme 30-35 minút.
Vychladnutú štrúdľu posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: