Mleté mäso sa dá pripravovať na mnoho spôsobov a tento ste určite ešte neskúšali.
Netradičný recept na sekanú z mletého mäsa si vychutná celá rodina. Kombinácia chutí vás milo prekvapí, základom a tajomstvom úspechu je pridanie kyslej smotany do mäsovej hmoty. To zabezpečí, že mleté mäso sa počas pečenia nevysuší, bude jemnejšie, šťavnaté a oveľa chutnejšie.
Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Saftige Fleisch Rezepte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 cibuľu
1 červenú papriku
olej
125 g syra
1 ČL korenia na mleté mäso
1 kg mletého mäsa
3 – 4 strúčiky cesnaku
petržlenovú vňať
kôpor
4 PL kyslej smotany
1 ČL soli
1/2 ČL údenej alebo klasickej mletej červenej papriky
1/2 ČL cesnakového prášku
1 ČL čierneho mletého korenia
1/2 ČL bazalky
1 ČL sušenej cibule
1/2 ČL čili vločiek
2 vajcia
100 – 200 g strúhanky
Na prílohu
5 zemiakov
7 šampiňónov
olej
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
petržlenovú vňať
kôpor
Na omáčku
150 ml kečupu
150 ml barbecue omáčky
1 – 2 ČL dijonskej horčice
korenie na mäso
pita chlieb
Postup:
Na panvicu si nalejeme olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
Červenú papriku si umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kocky.
Pridáme ju k cibuli a spolu restujeme niekoľko minút.
Medzitým si syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pridáme lyžičku mäsového korenia a dobre premiešame.
Všetko spolu znovu premiešame a pridáme k mletému mäsu spolu so strúhaným syrom.
Cesnak si ošúpeme a prelisujeme k ostatným ingredienciám.
Petržlenovú vňať si nasekáme nadrobno a spolu so smotanou ju takisto pridáme do mäsovej zmesi.
Nakoniec pridáme ešte všetky koreniny, soľ a vajcia.
Dôkladne premiešame, aby nám vznikla kompaktná mäsová zmes.
Poslednou ingredienciou, ktorú pridáme do zmesi, bude strúhanka.
Po dôkladnom premiešaní zmes prikryjeme potravinárskou fóliou a prejdeme k príprave zemiakov.
Zemiaky si očistíme, prekrojíme na polovice, potom na štvrtiny a vložíme do hrnca.
Zalejeme vodou, osolíme a varíme domäkka.
Medzitým si ruky vymastíme olejom, zmes rozdelíme na dve časti a vyformujeme z nich na plech pokrytý papierom na pečenie 2 valčeky.
Vložíme ich do predhriatej rúry na 190 °C a pečieme asi 20 – 30 minút.
Na panvicu si nalejeme olej, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a na malé kúsky pokrájané šampiňóny.
Osolíme, okoreníme a premiešame.
Keď máme uvarené zemiaky, scedíme vodu a zemiaky roztlačíme na kašu.
Pridáme k nim orestované šampiňóny, nasekaný petržlen s kôprom a prelisovaný cesnak.
V miske si vymiešame všetky ingrediencie na omáčku a následne ňou potrieme upečené mäso.
Mäso vložíme naspäť do rúry ešte na 15 minút.
Na podložku si rozložíme pita chlieb a potrieme ho zemiakovou zmesou.
Následne ho prikryjeme druhými pita chlebom a opäť navrstvíme zemiakovú zmes.
Stočíme do rolky a pokrájame na menšie kúsky.
Tieto kúsky opekáme na panvici s olejom z každej strany asi 1 minútu.
Takto pripravený pita chlieb servírujeme spolu s mäsom.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu TU.
Dobrú chuť!