Najlepšie košíčky a sladké guličky na jeden ham.
Nepečené medovníkové guličky
Potrebujeme:
1 balík medové pláty (cca 240g)
100 gramov orechov zomletých
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1⁄2 plechovka kondenzované mlieko sladené
60 gramov masla
1 polievková lyžica med
1 čajová lyžička kakao (nepovinné)
orechy na obaľovanie
Postup:
Orechy zomelieme, alebo rozmixujeme.
Ak použijete mixér, pridajte k orechom, medové pláty, a rozmixujte ich tiež.
Pridáme kondenzované mlieko, zmäknuté maslo, med a a krátko rozmixujeme.
Podľa chuti môžete lyžičku kakaa.
Z hmoty formujeme rukami guličky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov, alebo rovno na tácu.
V pôvodnom recepte sa odporúčalo nechať hmotu krátko odležať v chladničke, ale mne sa s ňou dobre pracovalo aj hneď.
Hotové guličky (alebo tvary, ktoré si zvolíte) obaľujeme v strúhaných orechoch alebo v kokose a skladujeme v chladničke.
je to výborná a blesková pochúťka.
Luxusné kaštanové košíčky
Potrebujeme:
6 tyčiniek Ľadové Kaštany
120 g masla
Plnka:
100 g mletých orechov
70 g cukor práškový
60 g masla
50 ml rumu
1 vanilkový cukor
Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …
Postup:
Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli.
Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena.
Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek.
Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!
Punčové guličky
Potrebujeme:
250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)
0,5 dcl rumu
0,5 dcl ovocnej šťavy-z
100 g orechov
1,2 dcl vody
30 až 50 g kakao
100 g masla
100 g cukru
100 g zaváraneho ovocia/marhule/
1,5 kl punčovej arómy
kokos
1 várová čokoláda
Postup:
Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu.
Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich k mrveničke.
Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí.
Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi.
Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose.
Nakoniec môžeme poliať roztopenou čokoládou.
Podávame v košíkoch.
Marlenka guličky
Potrebujeme:
1 balenie medových plátkov 145 g
1 lyžica medu
1/2 konzervy karamelového Salka
100 g masla
lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)
mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)
Postup:
Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.
Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.