Pri výrobe domácich sviatočných koláčikov sa často nezaobídete bez kondenzovaného mlieka.
Je tiež skvelým základom do likérov a vyrobíte si z neho aj fantastické Rafaello guľky.
Vyrobte si ho doma a ušetríte.
Ako uvádza portál toprecepty, domáce kondenzované mlieko chutí skvele, vyjde vás lacnejšie a má takmer rovnaké zloženie, ako to kupované.
Domáce kondenzované mlieko
Výroba tohto produktu, ktoré oceníte najmä pri pečení vianočných koláčikov, je pomerne jednoduchá.
Potrebujeme:
800 ml plnotučného mlieka
250 g krupicového cukru
50 g masla
hrniec s hrubším dnom
Postup:
Do hrnca si nalejeme mlieko, rozmiešame v ňom cukor a pridáme kúsky masla.
Za občasného miešania privedieme do varu a varíme pri nízkej teplote asi 35 minút.
Vďaka tomuto pomalému vareniu sa postupne odparí prebytočná voda bez toho, aby sa zmes pripálila.
Počas varenia je dôležité pravidelne premiešať zmes metličkou, aby ste rozbili hrudky a zotreli zrazené mlieko zo stien hrnca.
Zahriate kondenzované mlieko bude aj po pol hodine stále tekuté.
Avšak keď ho uložíte do chladničky, aby vychladlo, zhustne na požadovanú konzistenciu.
Ochutené kondenzované mlieko
Takto pripravené domáce kondenzované mlieko si môžete ochutiť podľa vašich preferencií.
Získate tak napríklad mandľové, kakaové, kávové, kokosové, karamelové, či ovocné kondenzované mlieko.
Ako si vyrobiť ochutené kondenzované mlieko:
Mandľové / vanilkové – pridajte trochu vanilkovej alebo mandľovej arómy.
Kakaové – pridajte asi lyžicu preosiateho holandského kakaa.
Kávové – pridajte trochu silnej kávy.
Karamelové – pripravte si tekutý karamel a pridajte ho do základného kondenzovaného mlieka.
Kokosové – pridajte trochu kokosu alebo kokosovú arómu.
Škoricové – pridajte mletú škoricu podľa chuti.
Ovocné – na internete zoženiete ovocný prášok, ktorý sa takisto oplatí pridať do základného kondenzovaného mlieka.
Vianočné koláčiky s kondenzovaným mliekom
Raffaello guľky
Tento dezert je u nás vždy veľkým hitom – deti, dospelí, všetci vždy vyberajú zo slávnostného stola len toto.
Keď čakáme návštevy, vždy chystám aspoň z trojitej dávky.
Je to výborné!
Potrebujeme:
200 g kokosu
100 g kryštálového cukru
150 g masla
1 bal.vanilkového cukru
200 g domáceho salka
50 g kokosu na obaľovanie
300 g sušeného mlieka
1 dcl mlieka na rozmiešanie
Postup:
Maslo rozpustíme v mikrovlnke, pridáme všetok cukor, sušené mlieko (sušené mlieko si rozmiešame v mlieku) a dobre premiešame, kým sa prísady nerozpustia.
Potom do zmesi pridáme kondenzované mlieko a kokos, ak sa nám zmes zdá príliš riedka alebo naopak hustá, pridáme podľa potreby kokos alebo mlieko či kondenzované mlieko.
Dáme na 1-2 hodiny odležať do chladničky a potom z hmoty tvarujeme mokrými rukami guľky a obaľujeme v kokose, prípadne v kakau, alebo strúhanej čokoláde.
Môžeme použiť aj karamelové kondenzované mlieko.
Uložíme na misu a podávame vychladené.
Salkové sušienky
Tieto fantastické sušienky sú extrémne chutné a jednoduchší recept snáď ani nenájdete.
Navyše, na ich prípravu potrebujete len 3 suroviny.
Tieto sušienky sú skvelou voľbou pre všetkých nedočkavých maškrtníkov, pretože sú raz dva hotové!
Hodia sa na bežné maškrtenie, aj na sviatočný stôl.
Vyskúšajte a presvedčte sa sami.
Potrebujeme:
250 g kukuričného škrobu
1/2 plechovky kondenzovaného mlieka sladeného (200 g)
1 PL masla
Postup:
Do misky si nasypeme kukuričný škrob.
Následne ho zalejeme kondenzovaným mliekom.
Nakoniec pridáme lyžicu masla.
Najskôr dôkladne miešame lyžicou.
Keď sa suroviny spoja, rukou vymiesime hladké cesto.
Z cesta formujeme menšie guľky.
Tie ukladáme vedľa seba na vymastený plech.
Potom ich pomocou vidličky sploštíme, čím vytvoríme na ich povrchu aj jemný vzor.
TIP:
Navrch môžete prípadne na každú sušienku položiť polovicu mandle alebo vlašský orech.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Hotovo.
Je to naozaj veľmi jednoduché a sušienky môžeme servírovať.
Sušienkové salko rezy
Vynikajúce koláčiky k čaju, na ktoré potrebujete len 4 ingrediencie.
Potrebujeme:
400 g kondenzovaného mlieka sladeného
50 g kakaa
30 – 40 g sušených hrozienok
3 kopcovité PL drvených sušienok
Postup:
Do hrnca nalejeme kondenzované mlieko, pridáme kakao a dobre premiešame.
Primiešame hrozienka.
Sušienky dáme do mikroténového vrecúška a rozmrvíme tĺčikom.
Do zmesi kondenzovaného mlieka teraz primiešame 3 lyžice sušienok.
Za stáleho miešania privedieme do varu na strednom ohni.
Povaríme 10 minút kým hmota nezhustne.
Formu si pokryjeme potravinárskou fóliou a navrstvíme do nej pripravenú hmotu.
Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 – 1,5 hodiny stuhnúť v chladničke.
Dosku si posypeme kakaom a preložíme na ňu stuhnutú hmotu.
Nakrájame a môžeme podávať.
Domáci Baileys likér
K dospelým patria na sviatky aj chutné likéry.
Pri príprave domáceho likéru sa vám bude hodiť aj domáce kondenzované mlieko.
Krémový likér s vynikajúcou chuťou.
Vyskúšajte aj vy domácu verziu, ktorá má u nás doma väčší úspech ako kupovaný likér z obchodu!
Potrebujeme:
800 g domáceho kondenzovaného mlieka
0,5 l whisky alebo rumu
0,5 l mlieka
1 bal. mandľového pudingu
Postup:
Kondenzované mlieko necháme cca 2 hodiny variť v hrnci s vodou (kondenzované mlieko v jednom hrnci, ktorý je ponorený v druhom hrniec s vodou).
Prípadne varíme kondenzované mlieko v hrnci s dvojitým dnom cca 20 minút, kým hmota nezíska krásnu karamelovú farbu.
Puding uvaríme podľa návodu na obale a potom necháme vychladnúť (občas premiešame, aby sa nám na povrchu nevytvorila koža).
Kondenzované mlieko necháme po dovarení vychladnúť.
Potom ho spolu s pudingom prelejeme do mixéra a šľaháme, pričom postupne do zmesi prilievame alkohol.
Keď sa jednotlivé suroviny spoja, prelejeme do nádoby, uzavrieme a necháme niekoľko dní odstáť na chladnom mieste.
Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.
Veríme, že vás tieto recepty potešili a prajeme dobrú chuť!