Zdravá omáčka na cestoviny: Takýto pohár by mal byť v každej chladničke!

Nemala by chýbať v žiadnej chladničke, pretože je to skutočná lahôdka!

Stonky z kôpru, či vňať z cibule nevyhadzujte, pripravíte si z nich túto vynikajúcu omáčku.

Základ tvorí petržlenová vňať a zvyšok si nakombinujte podľa tohto receptu. 

Je to výborná zmes na cestoviny.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála УХ ТЫ,КУХНЯ.

Omáčka na cestoviny

Potrebujeme:

petržlenovú vňať

cibuľovú vňať

kôprovú vňať (zvyšky po tom, čo sme odrezali jemnejšiu časť)

šťaveľ

rukolu

5 – 6 strúčikov cesnaku

 

 

1 citrón

soľ podľa chuti

1 ČL medu alebo kryštálového cukru

100 ml rastlinného oleja

100 ml olivového oleja

Postup:

Petržlenovú vňať namočte na 20 minút do osolenej vody. 

 

 

Dôkladne ju umyte, aby ste ju zbavili prípadných chrobákov a lariev.

Vňať trochu osušte a nasekajte.

Následne nasekajte aj cibuľovú vňať, ktorú sme si takisto predtým umyli.

 

 

Teraz si zoberte kôprové stonky, nasekajte na menšie časti a pridajte do misy s ostatnými vňaťami.

Pridajte ešte šťaveľ a rukolu.

Potom si zoberte cesnak a nasekajte ho nahrubo do misy s vňaťami.

 

 

Všetko polejte citrónovou šťavou, osoľte, pridajte med alebo cukor a zalejte oboma olejmi. 

Pomocou tyčového mixéra teraz všetko rozmixujte. 

Keď je zmes hladká, naplňte ju do čistých a suchých zaváraninových pohárov. 

 

 

Na vrch nalejte trochu oleja, uzavrite viečkom a odložte do chladničky. 

Táto zmes je vynikajúca na cestoviny, ale môžete ju podľa chuti využiť aj pri príprave iných jedál.

Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.

Druhý variant receptu s mandľami

 

 

Potrebujeme:

2 zväzky čerstvého kôpru
1 zväzok petržlenovej vňate
100 ml olivového oleja
1 lyžičku citrónovej šťavy
½ šálky olúpaných mandlí
½ lyžičky citrónovej kôry

 

 

Postup:

Kôpor a petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame najemno.

Vložíme do mixéra a pridáme ostatné suroviny.

Rozmixujeme dohladka a navrstvíme do uzatvárateľných sklenených nádob.

 

 

Skladujeme v chladničke.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes