Stonky z kôpru, či vňať z cibule nevyhadzujte, pripravíte si z nich túto vynikajúcu omáčku.
Základ tvorí petržlenová vňať a zvyšok si nakombinujte podľa tohto receptu.
Je to výborná zmes na cestoviny.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z YouTube kanála УХ ТЫ,КУХНЯ.
Omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
petržlenovú vňať
cibuľovú vňať
kôprovú vňať (zvyšky po tom, čo sme odrezali jemnejšiu časť)
šťaveľ
rukolu
5 – 6 strúčikov cesnaku
1 citrón
soľ podľa chuti
1 ČL medu alebo kryštálového cukru
100 ml rastlinného oleja
100 ml olivového oleja
Postup:
Petržlenovú vňať namočte na 20 minút do osolenej vody.
Dôkladne ju umyte, aby ste ju zbavili prípadných chrobákov a lariev.
Vňať trochu osušte a nasekajte.
Následne nasekajte aj cibuľovú vňať, ktorú sme si takisto predtým umyli.
Teraz si zoberte kôprové stonky, nasekajte na menšie časti a pridajte do misy s ostatnými vňaťami.
Pridajte ešte šťaveľ a rukolu.
Potom si zoberte cesnak a nasekajte ho nahrubo do misy s vňaťami.
Všetko polejte citrónovou šťavou, osoľte, pridajte med alebo cukor a zalejte oboma olejmi.
Pomocou tyčového mixéra teraz všetko rozmixujte.
Keď je zmes hladká, naplňte ju do čistých a suchých zaváraninových pohárov.
Na vrch nalejte trochu oleja, uzavrite viečkom a odložte do chladničky.
Táto zmes je vynikajúca na cestoviny, ale môžete ju podľa chuti využiť aj pri príprave iných jedál.
Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.
Druhý variant receptu s mandľami
Potrebujeme:
2 zväzky čerstvého kôpru
1 zväzok petržlenovej vňate
100 ml olivového oleja
1 lyžičku citrónovej šťavy
½ šálky olúpaných mandlí
½ lyžičky citrónovej kôry
Postup:
Kôpor a petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame najemno.
Vložíme do mixéra a pridáme ostatné suroviny.
Rozmixujeme dohladka a navrstvíme do uzatvárateľných sklenených nádob.
Skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť!