Recept na toto cesto je pomerne starý a v našej rodine podľa neho pripravovala veľkonočné dobroty už prababička. Je úžasne nadýchané, jemné a vláčne. Môžete ho použiť na prípravu veľkonočného bochníka, buchiet, alebo prerezať na polovicu a naplniť tvarohom, džemom, či iným krémom. Je to len na vás!
Potrebujeme na dva koláče:
2 šálky teplého mlieka
1,5 lyžice sušeného droždia
5 šálok hladkej múky
6 vajce
1 šálku kryštálového cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g masla
2 lyžičky vanilkového cukru
1 šálku hrozienok
Postup:
Teplé mlieko zmiešame s droždím a za stáleho miešania (použite ručný šľahač) primiešame dve šálky múky. Vymiešame homogénnu hmotu, ktorú prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.
Keď sa cesto zdvihne, rozdelíme žĺtky a bielky. Žĺtky ušľaháme s cukrom a v inej miske bielky do hustého snehu.
K cestu primiešame ušľahané žĺtky, vanilku, zmäknuté maslo a nakoniec opatrne aj sneh. Cesto miešame šľahačom na najnižších otáčkach a postupne doň vmiešame aj zvyšnú múku. Cesto by malo byť jednotné a pružné. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať približne 1 hodinu na teplom mieste.
Hrozienka namočíme do vriacej vody (stačí len na pár minút), scedíme a primiešame do cesta. Jemne premiešame. Cesto preložíme do vymastenej formy prikryjeme utierkou a necháme odpočívať, kým sa nezahreje rúra.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Poznámka: na meranie surovín používajte vždy hrnček s rovnakým objemom.
zdroj: i.okuse