Sezóna hríbov sa blíži ku koncu.
Väčšina z nás vyhľadáva ušľachtilé dobre známe huby, ale oplatí sa hľadať aj tie menej známe, ak si ich dobre naštudujte.
Mnohé z nich sú jedlé a chutné, hoci na prvý pohľad nevyzerajú lákavo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál pysznosci prezradil viac o tejto jedlej hube a dozviete sa o nej v tomto článku.
Na jeseň môžete vidieť v lese davy ľudí, ktorí sa vybrali na huby.
Po niekoľkých daždivých dňoch je vysoká šanca, že odídete domov s plným košíkom.
Jednou z najvyhľadávanejších húb je dubák, odborne nazývaný Hríb dubový (Boletus reticulatus), ktorý rozpoznajú väčšinou aj menej skúsení hubári.
Nie je to však jediný hríb, na ktorý môžete pri prechádzke naraziť.
Sú huby, ktoré nevyzerajú lákavo, no napriek tomu sú jedlé a veľmi chutné.
Medzi tieto huby patria aj modráky.
Ako vyzerá modrák?
V skutočnosti sem patrí viac druhov húb, ktoré majú jeden spoločný znak.
Po odrezaní začnú modrať.
Do tejto kategórie modrajúcich húb, ktoré sú jedlé a chutné, patrí Hríb siný (Suillellus luridus) a Hríb zrnitohlúbikový (Neoboletus luridiformis)
Hríb zrnitohlúbikový
Je to jedlá a veľmi chutná huba.
Jeho chuť je intenzívne oriešková a podľa gurmánov chutí lepšie ako dubák.
Ale pozor, až po tepelnom spracovaní.
Táto huba musí byť teda vždy tepelne upravnená, pretože hríby konzumované surové by mohli spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti.
Po spracovaní sa noha sfarbí do svetlo žltej farby.
Nie je jedovatý, no má jednu nevýhodu.
Pozor na zámenu s jedovatými hubami!
Hríb zrnitohlúbikový je svojou štruktúrou klamlivo podobný jedovatému Satanskému hríbu, preto jeho farba odstrašuje neskúsených zberačov.
Aby ste si boli istí, či ste si tieto dve huby nezamenili, treba hríb rozrezať.
Jedlá huba sa po rozrezaní sfarbuje do námorníckej modrej.
Noha „Satana“ má oveľa intenzívnejší odtieň červenej a klobúk je svetlejší.
Hríb siný
Hríb siný rastie od mája do októbra v listnatých lesoch.
Niekedy ho môžeme nájsť aj v zmiešaných lesoch.
Je rozšírený v celom miernom pásme severnej pologule a bežne ho nájdete aj v našich lesoch.
Rovnako, ako Hríb zrnitohlúbikový, aj Hríb siný patrí do kategórie modrajúcich hríbov.
Hubári na Slovensku ho zbierajú len zriedka, pretože ich odrádza spomínané modranie dužiny.
Rovnako, ako pri Hríbe zrnitohlúbikovom aj tu platí, že hubu treba konzumovať až po tepelnom spracovaní.
Ako pripravovať modráky?
Sú vhodné na rovnaké spracovanie ako ostatné jedlé huby.
Môžu sa nakladať, dusiť, variť, vyprážať.
Recepty z húb
Recept na krémovú polievku zo sušených húb
Ingrediencie:
250 g sušených húb
1 šálka vody
1 liter vývaru
2-3 stredne veľké zemiaky
1 malý por
lyžica masla
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
1/4 lyžičky muškátového orieška
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Huby namočíme asi na hodinu do teplej vody.
Pór nakrájame na plátky a podusíme na masle.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky, pridáme k póru a chvíľku orestujeme,
Huby scedíme, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k póru a zemiakom.
Vodu, v ktorej sme namáčali huby zlejeme cez sitko do hrnca.
Dochutíme soľou, korením, všetko vložíme do vývaru a varíme, kým zemiaky nezmäknú.
Polievku rozmixujte do hladka.
Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ako prílohu môžete použiť krutóny.
Na tanierik pridáme lyžicu kyslej smotany.
Huby dusené so smotanou
Ingrediencie:
500 g modrákov
1 veľkú cibuľu
2 veľké strúčiky cesnaku
lyžicu prepusteného masla
pohár vriacej vody
150 ml smotany 18 alebo 30 percent.
soľ
čierne mleté korenie
Postup:
Cibuľu, cesnak a hríby očistíme a nakrájame.
Na panvici orestujeme cibuľku, na záver pridáme cesnak a potom pridáme huby.
Zalejeme vriacou vodou. Okoreníme.
Dusíme asi pol hodiny na miernom ohni.
Dochutíme smotanou a chvíľku dusíme odokryté, kým omáčka nezhustne.
Podávame s cestovinami, knedľou alebo zemiakovou knedľou.
Výborne chutí s grilovanou bravčovou panenkou.
Dobrú chuť!