Kedysi toto jedlo pripravovala moja prababička v čase, keď v dome neboli iné suroviny.
Zo zemiakov a hrnčeka múky vedela pripraviť vynikajúce šklbánky, ktoré sa podávali s bravčovou masťou, makom, orechmi, tvarohom, alebo sa opražili a jedeli len tak.
Toto staré a výdatné jedlo sa teší veľkému úspechu aj dnes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Hoci v týchto časoch nie je núdza o jedlo, stále si túto pochúťku radi pripravujeme.
Ak máte chuť na delikatesu našich starých materí, tento recept určite skúste.
Potrebujeme:
Zemiaky – cca 1,5 kg
hrubá múka – cca 1 hrnček
soľ – cca 5 lyžičiek
rozpustené maslo alebo škvarková masť
Voliteľné:
Mletý mak
Mleté orechy
Cukor
Tvaroh
Škorica
Postup:
Zemiaky si ošúpeme a nakrájame.
Kráme na kocky s rozmermi približne 1,5×1,5 cm.
Dáme do hrnca, zalejeme vodou cca 1 cm nad zemiakmi.
Vodu osolíme – použijeme cca 5 kávových lyžičiek.
Uvarené zemiaky zlejeme, ale v hrnci necháme cca 2-3 polievkové lyžice vody.
Na zemiaky vo vode nasypeme hrubú múku tak, aby nebola vidieť voda.
Teraz obrátenou stranou varešky v hrnci urobíme niekoľko dier, aby bolo vidieť vodu.
Hrniec priklopíme a dáme na platničku na najnižší stupeň tak na 10 minút, aby sa múka preparila.
Po tejto dobe sporák vypneme (ale hrniec necháme na teplej platničke) a zemiaky s múkou rozšťoucháme dohladka.
Ešte môžeme obrátenou stranou lyžice vzniknutú zmes roztierať po stranách hrnca, aby bola hladšia.
Vykrajujeme lyžicou bochníčky a mastíme ich maslom alebo škvarkovou masťou.
Celková doba prípravy je asi 45 minút.
Večer alebo druhý deň sa dajú opekať.
Ak sa neminie všetko, môžete z hmoty vytvarohovať placky a piecť ich alebo vyprážať.
Najlepšie je, že túto pochúťku môžete pripraviť na slano aj na sladko – ako vám len bude chuť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)