Dôležitosť skladovania vína
Samotné skladovanie vína je kľúčovým faktorom pre to, aby sa zachovala jeho kvalita, chuť či hodnota. Správne skladovanie vína vám zabezpečí, že sa jeho kvalita nezníži. Zatiaľ čo nesprávne skladovanie môže spôsobiť, že víno stratí svoje charakteristické vlastnosti. A aj keď samozrejme nie všetci majú podmienky na to, aby mali doma vínnu pivnicu, na správne skladovanie vína vám postačí aj taká kvalitná vinotéka.
Skladovanie vína
A ako teda správne skladovať víno? Poďme sa pozrieť na to, čo je potrebné robiť a na čo dávať pozor.
S fľašami zbytočne nehýbte
Ak teda máte fľašu, ktorú chcete uskladniť, je potrebné, aby nedochádzalo k jej pohybu. Nemali byť ste ich zbytočne otáčať, presúvať. Proste je potrebné nechať ho tak a hýbať s ním len v skutočne tých najnevyhnutnejších prípadoch. Vyhnite sa taktiež uskladneniu vína na miestach, ktoré sú vystavené jemným vibráciám, napríklad vďaka iným elektrospotrebičom. Pravidelné premiestňovanie alebo drobné otrasy môžu mať za následok stratu charakteristických vlastností vína.
Dôležitá je aj poloha fľašiek
Tu sa musíte rozhodnúť, či chcete víno uskladniť krátkodobo alebo dlhodobo. Potom je tu tiež dôležitý uzáver vína, a teda či je korkový alebo nie.
Krátkodobé skladovanie – pokiaľ budete víno skladovať len krátkodobo, v tomto prípade ho môžete uskladniť do zvislej polohy a to bez ohľadu na to či je uzáver z korku alebo nie.
Dlhodobé skladovanie – tu platí, že ak chcete víno s korkovým uzáverom skladovať dlhodobo, poloha by mala byť vodorovná, teda fľaša vína by mala ležať, aby bol korok nasatý vínom. Tým, že bude korok vlhký, zabráni sa oxidácii vína. Pokiaľ však má fľaša plastový, sklenený alebo šróbovací uzáver, nie je potrebné, aby ste ju uskladňovali v ležatej polohe, pretože tieto uzávery nevysychajú.
Teplota je pri skladovaní veľmi podstatná
Pri skladovaní vína je podstatné, aby bolo uskladnené v takom prostredí, kde je udržiavaná konštantná teplota. Najvhodnejšia teplota sa pohybuje v rozmedzí od 8 do 14 °C, ale znesie tiež aj teploty od 6 do 18 °C. Bohužiaľ, nie všetci máme doma pivnice, alebo vínne pivnice. Našťastie v tejto dobe už existuje mnoho riešení, ktoré nám nahradia takéto vínne pivnice.
Najvhodnejšími sú napríklad voľne stojace alebo vstavané vinotéky, chladničky na víno, ktoré nielen udržiavajú stálu teplotu, ale aj regulujú vlhkosť a ponúkajú ďalšie funkcie.
Pozor na svetlo
Slniečko a svetlo nie je priateľom vína. Najvhodnejšie je preto umiestňovať víno do tmavých miestností, kde nesvieti slnečné svetlo. Ako umelé, tak aj priame slnečné svetlo môžu zapríčiniť to, že víno bude predčasne starnúť. Zvlášť nežiaduce je priame slnečné svetlo dopadajúce priamo na fľaše, pretože môže navyše ohrievať obsah fľaše.
Vlhkosť vzduchu
Vlhkosť vzduchu je primárne dôležitá pre fľaše, ktoré majú korkový uzáver. Tak ako je pri korkovom uzávere dôležité, aby bola fľaša v ležatej polohe, kvôli tomu, aby sa zabraňovalo vysychaniu korka, je presne preto dôležitá aj vlhkosť. Avšak najideálnejšia vlhkosť je od 70 do 80%. Pozor však na vyššiu vlhkosť ako 80%! Napríklad vlhkosť nad 85% už vytvára dokonalé prostredie pre vytváranie plesní. Na druhú stranu suchší vzduch, kedy je vlhkosť nižšia ako 60% má za následok to, že sa víno bude rýchlejšie odparovať, a tým stratíte časom aj na jeho objeme.
Dávajte pozor na to, aby víno nenapáchlo iným pachom
Hoci je fľaša uzavretá zátkou, ak máte víno uskladnené niekde v pivnici alebo v obyčajnej chladničke, môže to zapríčiniť preniknutie cudzích pachov, ako sú napríklad vône zeleniny alebo iných pachov cez korok, až do samotného vína. Preto je dôležité zabrániť uskladňovaniu vína v spoločnom priestore s inými potravinami. Najviac nevhodnými sú spoločné skladovacie miesta so zeleninou, zemiakmi a koreňovou zeleninou. V prípade, že chcete správne skladovať víno, je najlepšie, ak si zabezpečíte chladničku na víno, v ktorej nebudete skladovať okrem vína žiadne iné potraviny.
Sú všetky vína vhodné na dlhodobé uskladnenie?
Správna odpoveď je, NIE. Nie všetky vína sú vhodné na dlhodobé uskladnenie. To platí hlavne pre vína, ktoré sú ľahké, svieže a zväčša majú uzáver na šróbovanie. Tieto vína sú určené na rýchlu konzumáciu.
Na dlhodobé skladovanie sú najvhodnejšie aromatické vína s vysokým obsahom minerálov, vyšším podielom kyselín a alkoholu. Medzi tieto patria niektoré červené odrody, ako Pinot Noir a Malbec, a bielé odrody ako Rízling alebo tokajské putňové vína s korkovým uzáverom, ktoré boli vyrobené tradičným spôsobom.
Ak ste sa dostali až sem, tak ste sa dozvedeli, ako by ste mali víno skladovať správne. A tým, že tieto kroky budete dodržiavať, vaše víno ostane skutočne kvalitné.