Ak ste nakladanú cviklu ešte nevyskúšali, určite si ju pripravte tento rok a budete ľutovať, že ste tento recept nevyskúšali už skôr.
Tieto jednoduché, lacné a brilantne lahodné cvikly sa hodia ku všetkému a sú skutočnou vitamínovou bombou.
Praktický recept na chutnú domácu nakladanú cviklu z portálu mojegotowanie.
Nakladaná repa a jej vlastnosti
Nakladaná cvikla je skutočnou vitamínovou bombou, pretože v nej nájdeme vitamíny C, A a tie zo skupiny B, ale aj množstvo minerálov, akým sú železo, vápnik, draslík, či fosfor.
K tomu treba samozrejme prirátať cenné baktérie mliečneho kvasenia, vznikajúce v procese fermentácie, ktoré pôsobia ako prírodné probiotiká.
V čom pomáha nakladaná repa?
Ukazuje sa, že táto pochúťka poteší nielen chuťové poháriky, ale podporí aj celé telo.
posilňuje imunitu
podporuje trávenie
reguluje činnosť čriev
pomáha bojovať s anémiou
znižuje hladinu zlého cholesterolu
má antibakteriálny účinok
zlepšuje funkciu pečene
zvyšuje efektivitu
zlepšuje koncentráciu
priaznivo pôsobí na obličky
ovplyvňuje rekonštrukciu kolagénových vlákien
Na nakladanú cviklu potrebujeme:
2,5 kg repy
1,5 l vody
2 PL soli
8 bobkových listov
8 stoniek kôpru
8 strúčikov cesnaku
1 ČL horčice
4 zrnká čierneho korenia
1 ČL nového korenia
Cviklu umyjeme a ošúpeme.
Odrežeme oba konce.
Prekrojíme na polovicu a potom na hrubé plátky.
Potom cviklu vložíme do pohárov.
Do každého z nich pridáme 2 bobkové listy.
Potom vložíme dve stonky kôpru.
Pridáme dva strúčiky cesnaku.
Potom pridáme 1/4 ČL horčice.
Nakoniec vložíme nové korenie a čierne korenie.
Potom prevaríme vodu.
Rozpustíme v nej soľ.
Poháre naplníme pripravenou zálievkou.
Potom poháre uzavrieme viečkom, aby sa do nich nedostal vzduch.
Pripravené poháre umiestnime na tri dni na miesto s izbovou teplotou, ale bez slnečného svetla.
Po uplynutí tejto doby odstránime penu z vrchu.
Počkáme ďalšie 2-3 dni, po ktorých bude nakladaná cvikla hotová.
Prajeme vám dobrú chuť!