Ani ligurček, ani petržlenová vňať: Pridajte do vývaru túto bylinku, ktorou sa v minulosti dochucoval vývar!

Tento recept na vývar má takmer 350 rokov, no stále je veľmi aktuálny.

Čo vás možno prekvapí, je bylinka, ktorou si vývar dochucovali naši predkovia. 

Dnes ju už do vývaru pridáva len málokto.

 

 

Ako uvádza portál newsy.gotujmy, pridanie tejto bylinky do vývaru mu pridá na chuti, aj aróme. 

Aj tí najstarší si pamätajú, ako ich rodičia a starí rodičia každú nedeľu varili vývar.

Možno bol recept na túto polievku trochu iný ako dnes, ale chuť bola vynikajúca. 

Vždy bolo základom mäso, zelenina a dlhé varenie.

Ako sa varil hovädzí vývar kedysi?

 

 

Z prídavných látok sa v recepte uvádza cesnak, cibuľa, kôpor, petržlen a rozmarín.

Zatiaľ čo väčšina týchto prísad sa často pridáva do vývaru, zdá sa, že na rozmarín sa veľmi zabúda.

A predsa je to jedna z najlepších byliniek do tejto polievky – dokonale zvýrazní chuť hovädzieho mäsa a dodá mu zaujímavú, jemne lesnú vôňu.

Namiesto sušeného rozmarínu určite použite čerstvý.

Vlastnosti rozmarínu

 

 

Rozmarín sa dá jednoducho pestovať aj doma na parapete.

Táto rastlina má okrem skvelej chuti aj množstvo prospešných vlastností, ako napríklad:

  • úľavu od plynatosti
  • napomáhanie tráveniu
  • zvýšená sekrécia žlče
  • posilnenie imunity

Ako vidíte, rozmarín pridávaný do jedál nielen zlepší ich chuť, ale aj pomôže tráveniu.

Ak vám rozmarín do vývaru nesedí, vyskúšajte ďalšie triky, ktoré ho vynikajúco dochutia a dodajú mu aj správnu zlatistú farbu.

Ako urobiť pravý vývar ako z babičkinej kuchyne?

 

 

Tajomstvom je pridanie istého druhu mäsa a tejto zeleniny.

Pozrite sa, čo pridať do vývaru a možno vás to prekvapí.

Každá hostiteľka má svoj recept na vývar.

Niektorí ho varia len s hydinovým mäsom, iní pridávajú trochu hovädzieho mäsa pre správnu vôňu.

Ďalší sa rozhodnú pre iný druh hydiny, niekedy chudú morku, inokedy tučnejšiu kačicu.

 

 

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

 

 

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Akú zeleninu pridať do vývaru aby ste mu pridali tú správnu chuť?

Menej pozornosti sa väčšinu venuje výberu zeleniny, ktorá spolu s mäsom tvorí celkovú chuť tejto polievky – sú základnou ingredienciou vývaru.

 

 

Skúste pridať okrem tradičnej koreňovej zeleniny aj kúsok bielej kapusty. 

Pretože tento nezvyčajný prídavok vo forme bielej kapusty fantasticky obohatí chuť polievky.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

 

 

Okrem bielej hlávkovej kapusty je to teda tiež surovina, ktorú by ste pri varení vývaru nemali vynechať.

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Recept na vývar s drobmi a kapustou

 

 

Ingrediencie:

hovädzia hruď

1,5 kg kuracích stehien, krkovičky a krídel

6 kuracích sŕdc

4 hydinové žalúdky

2,5 litra vody

štvrtina hlávky bielej kapusty

2 mrkvy

1 koreň petržlenu

pol zeleru

1 cibuľa

nové korenie

bobkový list

čierne celé korenie

Postup:

Všetko mäso opláchneme, vložíme do hrnca s vodou a na strednom ohni privedieme do varu.

 

 

Keď voda vrie, stiahneme oheň na minimum a pozbierame penu.

Varíme ešte 2 hodiny.

Počas tejto doby ošúpeme všetku koreňovú zeleninu.

Nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Po hodine pridáme do hrnca všetku zeleninu.

Vývar varíme ešte 1,5 hodiny na miernom ohni.

Vývar by ste mali soliť až nakoniec.

Takto pripravený vývar si vyžaduje trochu trpezlivosti, no neskôr mizne z tanierov behom chvíľky.

 

 

Garantujeme vám, že ho všetci vychvália do nebies a vrátia sa vám  spomienky na nedeľné večere u starej mamy.

Dobrú chuť!

 

Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes