Pripravte si doma makový koláč, ktorý je taký lahodný a neodolateľný, že vám bude doslova miznúť pred očami.
U nás doma ho zbožňujeme všetci, takže ho konzumujeme pomerne často.
Legendárny recept na najchutnejší makový koláč z youtube kanála Einfache Rezepte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
175 g masla
125 g kryštálového cukru
4 vajcia
150 g smotany na šľahanie
175 g hladkej múky
16 g prášku do pečiva
150 g mletého maku
Na krém:
500 ml mlieka
75 g kukuričného škrobu (alebo pudingového vanilkového prášku)
100 g kryštálového cukru
250 g masla
150 g smotany na šľahanie
Vanilkový cukor
Na polevu
150 g horkej čokolády
150 g mliečnej čokolády
2 PL rastlinného oleja
Postup:
Do misky pridáme pudingový prášok alebo kukuričný škrob.
Nalejeme trochu mlieka a metličkou vymiešame.
Zvyšok mlieka nalejeme do rajnice na sporáku.
Zapneme oheň a pridáme cukor.
Dôkladne premiešame a zohrejeme do bodu varu.
Pridáme pudingovú zmes a miešame, kým nezhustne.
Puding preložíme do misky.
Prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
Do nádoby od mixéra pridáme maslo.
Pridáme cukor a mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania postupne po jednom pridávame vajcia.
Potom pridáme smotanu.
Počas šľahania pridávame múku s práškom do pečiva.
Nasypeme mak.
Vyšľahaný krém prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rozotrieme po celej ploche.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 20 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).
Po upečení vyberieme cesto z plechu a necháme vychladnúť.
Vychladnutý puding poriadne rozmixujeme mixérom.
V nádobe od mixéra vyšľaháme maslo, kým nebude krémové a hladké.
Počas šľahania pridáme puding.
Potom pridáme smotanu.
Cesto aj s papierom preložíme na plech a potrieme krémom.
Koláč odložíme do chladničky.
Do misky nalámeme čokoládu.
Pridáme olej a rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Roztopenú čokoládu nanesieme na vrch koláča.
Dôkladne rozotrieme po celej ploche.
Potom koláč vložíme do chladničky, kým čokoláda úplne nestuhne.
Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: