Fantastický recept na úplne jednoduchý domáci chlebík bez miesenia.
Večer zamiešate a ráno len dáte na pekáč a šup do rúry.
Výborný recept.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Navyše, ide o hrnčekový recept, takže ho pripravíte bez váhy a odmerky.
Môžete ho doladiť obľúbenými semienkami, koreninami, prípadne pridať do cesta napríklad orestovanú cibuľku alebo nakrájané olivy.
Neváhajte a skúste ho napríklad už na víkendovú grilovačku.
Potrebujeme:
3 hrnčeky (1 hrnček -2.5 dcl) múka hladká (1 hrnček môžete zameniť za grahamovú alebo špaldovú múku)
1 lyžica oleja
1.5 hrnček vlažnej vody
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička semienok podľa chuti
1 lyžička rasce
1 lyžička soli
Voliteľné:
Semienka podľa chuti
Hrubozrnná soľ
Orestovaná cibuľka
Nakrájané čierne olivy
Postup:
Do misky dáme preosiatu múku.
Pridáme aj sušené droždie, semiačka, rascu, soľ, olej a vlažnú vodu.
Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme.
Dáme na noc kysnúť (8-12 hodín).
Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete.
Alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.
Keď je cesto vykysnuté, vymažeme pekáč olejom.
Dáme do neho cesto a posypeme semienkami.
Prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny.
Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry.
Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.
Necháme vychladnúť a krájame.
Chlebík je naozaj výborný, ak ho necháte v rúre trochu dlhšie, bude mať hnedšiu kôrku, je na vás, ako máte chlebík radšej.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)