Keď máme rodinnú oslavu, nikdy nezabudnem pripraviť túto skvelú pochúťku. Chrumkavé maslové pečivo „prstíky“ zmiznú zo stola vždy ako prvé! :-)
Potrebujeme:
1 kg hladke múky
1 a ½ kocky čerstvého droždia
2 lyžičky soli
1 a ½ lyžičky cukru
200 ml teplej vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml teplého mlieka
250 ml oleja
2 vajcia
Ďalej:
1 vajce na potretie
Rozpustené maslo na potretie
Postup:
V mlieku a vode rozpustíme droždie, pridáme cukor a počkáme, kým vyjde kvások. V inej miske zmiešame múku a soľ, pridáme kvások a všetky ostatné prísady na cesto – uhnetieme hladké mäkké cesto. Cesto prikryje utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Ja zvyknem cesto vložiť do rúry vyhriatej na 45 stupňov, vykysne tak omnoho rýchlejšie.
Vykysnuté cesto premiesime na pracovnej doske a rozdelíme na guľky veľkosti vlašského orecha – prípadne väčšie. Každú guličku rozvaľkáme, narežeme a zavinieme tak, ako to vidíte na obrázku.
Preložíme na plech vymastený olejom alebo vystlaný papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 200 stupňov a kým sa zahreje, necháme trubičky podkysnúť. Pečieme pri teplote 200 stupňov 30-40 minút, alebo kým nechytia na povrchu zlatistú farbu. Potom vyberieme z rúry, potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry ešte na 4-5 minút.
Necháme chvíľu vychaldnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika