Mám pre vás vynikajúci recept na vyprážaný syr bez obaľovania, ktorý vám zaručene nevytečie na panvicu.
Robím ho podľa tohoto receptu a neviem si ho vynachváliť.
Syr je veľmi chutný a omnoho jednoduchší, ako verzia vyprážaná v trojobale.
Potrebujeme:
150 g tvrdý syr údený (alebo klasický neúdený Eidam)
2 ks vajcia
podľa potreby strúhanka
Príloha:
Zemiaky
50 g maslo
Na vyprážanie:
5 PL olej slnečnicový
Postup:
Začneme tým, že nastrúhame syr na jemnom strúhadle.
Do misy pridáme k nastrúhanému jedno vajce.
Pomocou vidličky celé zamiešame.
Soľ netreba pridávať, syr je slaný dosť.
Prisypeme strúhanku, ktorou zmes zahustíme do kompaktnej, ale tvarovateľnej hmoty.
Odložíme ju odpočívať na hodinu do chladničky, aby strúhanka pekne nabobtnala.
Medzitým si môžeme nachystať prílohu – očistíme zemiaky a necháme ich odpočívať v studenej vode, aby sa z nich vyplavil nadbytočný škrob.
Potom sa pri pečení neprichytia.
Po hodinke vyberieme syrovú zmes z chladničky, vlhkými rukami vytvarujeme guľu, ktorú sploštíme dlaňou na placku požadovanej hrúbky.
Pred vyprážaním syr vložíme na 15 minút do mrazničky, aby stuhol.
Táto zabezpečí, že syr nevytečie a neroztečie sa.
Výhodou je aj to, že strúhanka neopadáva ako ked sa obaľuje syr v trojobale.
Kým je syr v mrazničke, scedíme zemiaky, osušíme a dáme piecť do vyhriatej rúry na maslom vymastený pekáč.
Pečieme v trúbe na 220 stupňoch Celzia 20 minút.
Takto pečené zemiačiky sú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkkučké, sametové a šťavnaté.
Vyprážanie syra:
V panvici rozpálime olej a syr vyprážame po oboch stranách asi 4 minúty, kým nezískal peknú červeno-hnedú chrumkavú kôrku.
Vyprážanie na rozpálenom oleji pomáha k rýchlemu vytvoreniu kôrky na povrchu, ktorá bráni vytečeniu syra.
Asi po prvých 2 minútach vyprážania stiahenem plameň z maxima na polovicu, aby sa syr nespálil.
Syr podávame so zemiakmi a dressingom podľa vašej chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)