Tento recept robievala už moja prababička a bol zimy pod názvom „chudobná torta“. Pripravovala sa totiž z obyčajných surovín, ktoré sa našli v každej domácnosti.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
200 g masla alebo margarínu
3 lyžice cukru
3 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice studenej vody
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Štipku soli
½ bal. prášku do pečiva
Náplň:
800 g ošúpaných a nakrájaných na malé kúsky
1 citrón
1 lyžičku mletej škorice
2 lyžice medu
1 bal. vanilkového pudingu
3 lyžice marhuľového džemu
Na vrch:
1 lyžicu marhuľového džemu
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré zabalíme do fólie. Necháme odpočívať, kým pripravíme ostatné prísady.
Jablká preložíme na vodný kúpeľ. Pridáme citrónovú šťavu aj nastrúhanú kôru, škoricu, med a necháme rozvariť.
Potom zložíme z plameňa a vmiešame pudingový prášok a džem. (Puding sa v rúre uvarí v rozvarenej jablkovej zmesi).
Formu na tortu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymastíme maslom a dno aj strany formy pokryjeme cestom. Časť cesta odložíme bokom na vytvorenie mriežky na vrch.
Vychladenú jablkovú náplň navrstvíme na cesto a vrch pokryjeme pruhmi cesta čo najhustejšie (aby boli čo najmenšie medzery).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 40 minút. V polovici pečenia som formu prikryla alobalom.
Na ešte horúci koláč navrstvíme džem a necháme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked