Škapuliarky, jánske jabĺčka, letné jabĺčka, sklenačky, jarčanky, jakubky – tieto letné jabĺčka majú mnoho názvov, no asi každý si z detstva pamätá ich chuť. :-)
Dužinaté jablká sú starou odrodou skorých jabĺk pestovaných na celej severnej pologuli.
Kedysi boli na Slovensku veľmi obľúbené, teraz sa nachádzajú iba v starých záhradách.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Väčšinou plodia veľmi bohato a dozrievajú už v polovici júla.
Sú malé, na pohľad celkom nenápadné, ale chuťovo výborné a vďaka portálu smakosze sa dozviete, ako ich správne skladovať a spracovať.
Keď nie sú veľmi zrelé, majú kyslú chuť a sú chrumkavé.
Ale ako dozrievajú, rýchlo sa stávajú krehkými a sladkými.
Keďže táto odroda jabĺk má veľmi tenkú šupku, nie je veľmi odolná.
Jablká rýchlo hnednú, nie sú veľmi vhodné na prepravu.
V bežnej chladiacej miestnosti ich možno skladovať až 3 týždne, v profesionálnej s riadenou atmosférou až 6 týždňov.
Keď sa však urodia vo vašej záhrade alebo ste nimi boli obdarovaní, nenechajte ich vyjsť nazmar.
Ako tieto jablká spracovať?
Samozrejme, najchutnejšie a najhodnotnejšie sú tieto jablká čerstvé.
Môžete s nimi pripraviť palacinky či lievance, ale sú skvelé aj do koláča.
Stačí ich ošúpať, odstrániť jadrovník, potom ich nastrúhať na hrubom strúhadle a ihneď ich pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavli.
Keď ich však máte viac, oplatí sa ich spracovať vopred, aby sa nepokazili.
Tieto jablká s chrumkavou dužinou sú ideálne na zaváranie.
Ovocie ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na osminky.
Kúsky jabĺk pevne poukladáme do pohára a dôkladne uzavrieme viečkom.
Pasterizujeme v rúre alebo v hrnci s vodou 15 minút.
Šupky z týchto chutných jabĺk môžeme usušiť a pridávať do čaju.
Dodajú mu vynikajúcu arómu.
Z týchto jabĺk môžete pripraviť tiež skvelú detskú výživu.
Výborná pochúťka zo skorých jabĺk
Vynikajúci recept z letých jabĺčok.
Je veľmi svieži, lahodný a chutný.
Potrebujeme:
1 kg jablká letné
7 ks vajíčka uvarené natvrdo domáce
1 jogurt biely 1 lyž. horčica
1 šťava z citróna
podľa chuti soľ
korenie čierne mleté
pažítka nasekaná
Postup:
Jablká umyjeme, ošúpeme a odstráneme jaderníky.
Očistené jablká pokrájame na malé kocky.
Vajíčka uvaríme natvrdo.
Následne ošúpeme a nakrájame.
Osolíme a okoreníme, pridáme lyžicu horčice.
Pridáme aj jogurt, pokrájanú pažítku a dobre premiešame.
Odložíme do chladničky odležať.
Šalátik chutí vynikajúco.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)