Starý recept našich babičiek – gugla je jednoduché, no skutočne výborné jedlo zo zemiakov a údeného mäska.
Potrebujeme:
1.5 kg zemiakov
150 ml oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
400 g údeného mäsa – nakrájané na kocky
4 strúčiky cesnaku
150 ml mlieka
4 lyžice hladkej múky
soľ
mleté čierne korenie
majoránka
Bravčová masť
Postup:
Zemiaky umyjeme a očistíme.
Preložíme ich do veľkej misy a nahrubo nastrúhame.
Pridáme mäso a cesnak (nakrájaný nadrobno, alebo pretlačený).
Pridáme aj soľ a koreniny.
Premiešame.
V prípade potreby scedíme prebytočnú šťavu.
Nakoniec do zmesi vmiešame múku a mlieko.
Premiešame.
Zemiakovú hmotu navrstvíme na plech vymazaný bravčovou masťou.
Použiť môžete aj zapekaciu misku, z tej ale nebude mať lahodná Gugla tak chrumkavé dno.
Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov.
Pečieme cca 30 minút.
Keď začína mať Gugla ružovú chrumkavú kôrku, teplotu stiahnite na 200 stupňov.
Pečieme ďalších asi 30 minút.
Po vybratí z rúry necháme 15 minút odležať a následne krájame.
Podávame s kyslou kapustou, alebo uhorkou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)