Piškóta je neskutočne vzdušná a vrstva pomarančového krému robí tento koláč naozaj jedinečným.
Doma túto pomarančovú lahôdku zbožňujeme aj kvôli tomu, že je veľmi chutná, aromatická a jemná.
Výnimočný recept na nadýchaný pomarančový koláč z youtube kanála Кухня для семьи с Людмилой!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
200 ml vriacej vody
45 g masla
kôru z 1/2 pomaranča
35 ml pomarančovej šťavy
4 vajcia
120 g práškového cukru
pár kvapiek citrónovej šťavy
120 g hladkej múky
7 g prášku do pečiva
25 g kukuričného škrobu
1/2 ČL soli
Na krém:
150 ml pomarančovej šťavy
1,5 ČL pomarančovej kôry
65 g kryštálového cukru
2 žĺtky
15 g škrobu
Postup:
Do menšej misky nalejeme vriacu vodu.
Vložíme pohár s maslom a počkáme, kým sa roztopí.
Do pohára s roztopeným maslom nastrúhame pomarančovú kôru.
Pridáme pomarančovú šťavu a lyžičkou premiešame.
Do hlbokej misky pridáme bielky a mixérom vyšľaháme.
Počas šľahania pridáme cukor.
Pridáme citrónovú šťavu a vyšľaháme.
Postupne po jednom pridávame žĺtky a prešľaháme.
Potom do zmesi cez sitko preosejeme múku s práškom do pečiva a škrobom.
Osolíme a špachtľou jemne premiešame.
V pohári s maslovou zmesou primiešame trochu vajíčkovej zmesi.
Postupne počas miešania nalievame zmes do misky s vyšľahanými vajíčkami.
Tortovú formu vymastíme olejom a na spodok položíme papier na pečenie.
Nalejeme cesto a zarovnáme.
Formu vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 35-40 minút pri teplote 180°C.
Do nádoby nalejeme pomarančovú šťavu.
Pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru.
Pridáme cukor a premiešame.
Do rajnice pridáme žĺtky, škrob a metličkou vyšľaháme.
Cez sitko precedíme pomarančovú šťavu a zamiešame.
Zmes varíme za stáleho miešania metličkou do zhustnutia.
Misku s krémom prekryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Vychladnuté cesto prekrojíme vodorovne na polovicu.
Cesto potrieme krémom a prekryjeme druhým plátom cesta.
Vrch posypeme cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: