Cvikla je plná vitamínov a minerálov a navyše vám pomôže aj zdravo schudnúť.
Navyše nie je potrebné variť ju, vďaka čomu si zachová všetky vitamíny a živiny.
Dá sa použiť ako výdatné predjedlo alebo ako ľahká večera.
Zdravotné výhody cvikly:
-Podporuje obranyschopnosť
-Podporuje srdce a cievy
-Znižuje cholesterol
-Chráni telo a bunky pred radikálmi
-Posilňuje vlasy a nechty
-Podporuje funkciu pečene
-Odkysľuje organizmus, upravuje pH
-Močopudná, podporuje obličky
-Zlepšuje vyprázdňovanie
-Podporuje tvorbu krvi
-Zlepšuje pevnosť kože a kostí
-Zmierňuje menštruačné bolesti
Na prípravu sviežeho a zdravého šalátu potrebujeme:
50 dkg cvikly
1 jablko
2 polievkové lyžice vlašských orechov
3 polievkové lyžice jablčného octu
2 polievkové lyžice olivového oleja
2 lyžičky medu
1 štipka soli
Postup:
Cviklu a jablká ošúpeme.
Potom nastrúhame.
Vlašské orechy nasekajte nahrubo.
Aby získali orechy lepšiu chuť, opečte ich na suchej panvici.
Ich chuť bude ešte bohatšia.
Zálievka:
V malej miske zmiešame jablčný ocot, olivový olej a med.
Pridáme aj štipku soli.
Jablká a cviklu dáme do misy.
Opatrne premiešame so zálievkou z jablčného octu.
Nakoniec posypeme vlašskými orechmi.
Oplatí sa nechať pol hodiny odležať, aby sa chute prepojili.
Šalát je zdravý a veľmi chutný.
Nezabúdajte, že najviac zdravotných benefitov cvikly si môžete dopriať práve vtedy, keď ju používate v surovom stave.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)