Rýchle, vynikajúce a na rozdiel od klasických placiek, nie sú nasiaknuté olejom. Navyše náplň vo vnútri môžete meniť podľa chuti a ingrediencií, ktoré máte práve doma. My sme tentokrát zvolili zemiakovo-bylinkovú náplň.
Potrebujeme:
500 ml kefíru
1 vajce
500-600 g hladkej múky
400 g zemiakov
1 lyžičku jedlej sódy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
5 lyžíc oleja
Kôpor
Soľ podľa chuti
50 g masla na potretie
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, sedíme a roztlačíme na kašu. Zmiešame s nadrobno nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Kefír zmiešame so sódou, vajíčkom a 2 lyžicami oleja. Potom postupne vmiešame múku a rukami vymiesime cesto (cesto sa zľahka lepí na ruky). Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na 8-9 dielov a každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru placky, hrubej asi 1 cm. Do stredu každej placky navrstvíme zemiakovú náplň, potom zavinieme tak, aby bola náplň prikrytá cestom. Následne opäť rozvaľkáme.
Na panvicu s hrubým dnom dáme trochu oleja. Placky vyprážame s oboch strán dozlatista (cca 5 minút na každej strane).
Môžeme potrieť rozpusteným maslom a cesnakom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkuom