Čím ďalej tým viac ľudí sa zameriava na čerstvú domácu stravu.
Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.
Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU
Potrebujeme:
1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)
45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)
teplomer
Postup:
Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.
Ponoríme doňho teplomer.
Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.
Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.
Teraz pridáme citrónovú šťavu.
Dobre premiešame.
A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.
Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.
Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.
Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.
Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.
Potom si zoberieme malú plastovú misku.
Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.
Natlačíme ho do misky.
Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.
Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.
Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod:
Ešte jednoduchší recept z mlieka a vajec
Jednoduchšou alternatívou je takzvaná hrudka, ktorú si pripravíte pomerne jednoducho podľa tohto receptu z portálu newsy.
Hrudka je syr vyrobený z vajec a mlieka.
Na Slovensku sa pripravuje tradične okolo Veľkej noci.
Jeho príprava nie je vôbec náročná a je veľmi rýchla.
Naučte sa, ako na to.
Recept na domáci syr
Na prípravu takéhoto syra budete potrebovať prísady z nižšie uvedeného zoznamu.
Ingrediencie:
1 liter mlieka 3,2%
1 šálka smotany 30%
3 vajcia
2 lyžičky soli
Príprava:
Nalejte mlieko do hrnca a pridajte dve lyžičky soli.
Premiešajte a pomaly priveďte do varu.
Medzitým si v samostatnej miske zmiešajte vajíčka so smotanou.
Nezabudnite mlieko každú chvíľu premiešať, pretože sa neustále zahrieva.
Potom za intenzívneho miešania mlieka do neho nalejte zmes vajec a smotany.
Pokračujte v zahrievaní asi 8 minút, kým sa nevyzráža srvátka.
Odložte vychladnúť – syr bude vďaka tomu nadýchanejší.
Veľké sitko vysteľte gázou.
Obsah hrnca vylejte na gázu, zabaľte a vytlačte tekutinu.
Vložte gázu do nádoby, prikryte ju tanierom a zatlačte niečím ťažkým – dobre poslúži dóza naplnená vodou (a nezabudnite ju uzavrieť!).
Celé to dajte aspoň na pár hodín do chladničky.
A hotovo.
Takto pripravený syr sa dá hneď krájať a konzumovať.
Dobrú chuť!