Každý má svoj obľúbený recept na linecké cesto.
Ja som sa minulý rok dostala k salkovému cestu a zo zvedavosti som ho skúsila.
Koláčiky z neho sú nesmierne chutné, lahodné a jemné.
Mňa presvedčili natoľko, že tento rok už iné linecké ani nepečeiem.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Odporúčam ho aj vám :-)
Potrebujeme:
290 g hladká múka
100 g kukuričný škrob
90 g maslo
100 g práškový cukor
1 ks vajce
170 g salko
štipka soľ
1/2 KL prášok do pečiva
podľa chuti citrónová kôra
Na zlepovanie:
Džem
Marmeláda
Lekvár
Nutella
Postup:
Zo surovín vymiesime hladké cesto.
Múku, maslo, vajce, škrob, salko aj soľ a prášok do pečiva.
Ja pridávam aj citrónovú kôru.
Linecké nemusime zbytočne dlho, keď je cesto jednotné, zabalíme do fólie.
Dáme do chladničky na 1-2 hodiny.
Vyvaľkáme na hrúbku 4 mm.
Z cesta vykrajujeme rôzne tvary.
V mojom prípade sú to kvietky.
Polovicu pečiva som urobila vcelku a polovicu s dierkou uprostred.
Pečieme pri 180 °C asi 10-15 minút.
Pečieme, kým okraje začnú chytať farbu.
Zlepujeme po dva koláčiky lekvárom.
Pozn:
V recepte môžete použiť aj zemiakový škrob, avšak podľa môjho názoru sú s kukuričným škrobom jemnejšie a vláčnejšie.
Nakoniec môžeme ešte poprášiť práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)