U nás doma polievky nikdy veľmi nešli, keď však dám na stôl túto polievku, každý pýta dupľu.
Fazuľová podľa babičkinho receptu nám chutí aj po rokoch.
Ak máte radi fazuľu, tento recept na starodávnu polievku si zamilujete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ideálny rýchly obed – dokonca je výborná aj bez mäsa.
A babička do polievky pridávala aj tajnú prísadu – bol ňou ocot a vajce.
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Sladká paprika
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme:
Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút.
A necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku:
maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku.
Keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou.
Rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme aj papriku.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme) a zmäknutú fazuľu.
Pridáme aj rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame.
Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu.
Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)