Tento famózny dezert nielen skvele vyzerá, ale je aj kombináciou lahodných chutí.
Pripravte túto karamelovú tortu svojim najbližším a zaručene zožnete obrovský úspech.
Neskutočný recept na najchutnejšiu karamelovú tortu z youtube kanála La Cocina de Loli Dominguez.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na základ:
190 g sušienok
70 g (1/3 šálky) neosoleného masla
Na plnku:
300 g sušienok
70 g (1/3 šálky) kryštálového cukru
500 ml (2 šálky) smotany na šľahanie (veľmi studenej)
250 ml (1 šálku) smotany na šľahanie (izbovej teploty)
7 plátkov želatíny alebo 12 g (1 PL) práškovej želatíny
Na karamelový krém:
150 g (2/3 šálky) kryštálového cukru
2 PL vody
150 ml (2/3 šálky) smotany na šľahanie
75 g (4 PL) neosoleného masla
2 pláty želatíny alebo 4 g práškovej želatíny
karamelizované kúsky mandlí (voliteľné)
Postup:
Sušienky nalámeme do nádoby od mixéra.
Rozdrvíme ich na prášok.
Do misky so sušienkovým práškom nalejeme roztopené maslo a zamiešame.
Zmes nasypeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
Pritlačíme a vložíme do chladničky.
Želatínové plátky vložíme do misky so studenou vodou a necháme napučať 5-7 minút.
Smotanu zohrejeme v mikrovlnnej rúre.
Do nádoby od mixéra nalámeme sušienky, pridáme cukor a rozdrvíme.
Potom nalejeme horúcu smotanu a pokračujeme v šľahaní.
Napučanú želatínu preložíme do misky a roztopíme v mikrovlnnej rúre (15 sekúnd pri strednom výkone).
Potom želatínu nalejeme do sušienkového krému a trochu vyšľaháme, kým sa ingrediencie nespoja.
Do hlbokej misky nalejeme studenú smotanu a vyšľaháme krém.
Trochu šľahačky postupne na dvakrát jemne vmiešame do krému a potom krém nalejeme do šľahačky a premiešame.
Krém nalejeme do formy na sušienkové cesto, zarovnáme a vložíme na dve hodiny do chladničky.
Pripravíme si krém: dva pláty želatíny vložíme do misky so studenou vodou a necháme odležať asi 5 minút.
Do panvice nasypeme cukor, pridáme vodu a miešame, kým sa cukor neroztopí.
Pridáme maslo, znížime teplotu a miešame, kým sa maslo nerozpustí.
Potom do zmesi nalejeme horúcu smotanu a za neustáleho miešania varíme asi 3 minúty.
Vypneme oheň a počkáme pár minút, kým krém trochu nevychladne.
Do karamelovej zmesi pridáme želatínové plátky, zamiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Karamel nalejeme na tortu, zarovnáme a vložíme na pár hodín do chladničky (najlepšie cez noc).
Po vybratí z chladničky odstránime formu a tortu preložíme na podnos.
Vrch dezertu môžeme ozdobiť nasekanými mandľami a sušienkou.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!