Skvelé jedlo v originálnom prevedení. Presne také sú chutné zemiakové hniezda s lahodnou omáčkou z cesnaku, smotany a vašich obľúbených húb.
Potrebujeme:
10-11 ks zemiakov
50 ml mlieka (prípadne smotany na varenie)
100 g húb
1 mrkvu
2 stredné cibule
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 strúčiky cesnaku
1 vajce
2-3 lyžice kyslej smotany
Soľ, čierne mleté korenie
Zelené bylinky na ozdobu
Postup:
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme v slanej vode domäkka. Medzitým očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Mrkvu taktiež očistíme, nastrúhame a pridáme k cibuli, k zmesi pridáme aj prelisovaný (prípadne nadrobno nasekaný) cesnak.
Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na panvici rozpálime rastlinný olej a osmažíme kúsky húb. Pridáme zeleninovú zmes (mrkvu, cesnak, cibuľu) a smažíme na miernom ohni cca 10 minút (je dobré, ak panvicu prikryjeme pokrievkou a občas premiešame). Potom pridáme kyslú smotanu a dusíme ešte 10 minút.
Keď sú zemiaky uvarené, pripravíme si zemiakovú kašu. Zemiaky popučíme, pridáme mlieko a vaječný žĺtok a všetko spolu opäť popučíme.
Plech na pečenie vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Na papier navrstvíme naberačkou „popčeky“ zemiakovej kaše, z ktorých tvarujeme hniezda (t.j. vytvoríme uprostred priehlbinku na hubovú omáčku). Nakoniec hniezda naplníme omáčkou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15-20 minút dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk