S týmto receptom vás nezaskočí žiadna situácia a čerstvé pečivo budete mať stále na stole.
Chutné a voňavé pečivo, ktoré miluje celá rodina.

Potrebujeme:
700 g hladkej múky
250 ml teplého mlieka
250 ml horúcej vody
1 ČL soli
1 ČL cukru
20 g roztopeného masla
10 g droždia
sezam
1/2 ČL jedlej sódy
Postup:

V teplom mlieku rozpustíme maslo, pridáme soľ, cukor, teplú vodu.
Pridáme aj rozmrvené droždie.

Dôkladne rozmiešame metličkou.
Pridáme preosiatu múku a vypracujeme vláčne cesto.
Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť 30 minút.

Pracovnú dosku si posypeme múkou a preložíme na ňu nakysnuté cesto.
Vyformujeme cesto do hrubšieho valca a nakrájame na menšie kúsky.
Tie potom vyformujeme do guľôčok.
Bochníky môžu byť väčšie alebo menšie – vzniknú nám tak menšie žemličky, alebo rovno bochník chlebíka.
Ak chcete aj rožky, cesto jednoducho stočíme a vyformujeme rožky.

Dáme na plech a prikryjeme bavlnenou utierkou.
Do hrnca dáme vodu a pridáme lyžičku soli.
Necháme zovrieť a pečivo trochu obvaríme vo vode.

Potom vytvoríme ostrým predmetom vzor na pečive a posypeme sezamom.
Upečieme do zlatista a podávame.

Prajeme dobrú chuť!




















