Pripravte si doma chutné uzly zo vzdušného cesta.
Jednoduché, lacné a veľmi chutné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Vynikajúci recept na jemné domáce uzly z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
600 g múky
400 ml mlieka
4 PL kryštálového cukru
8 g sušeného droždia
2 vajcia
80 ml rastlinného oleja
1/2 ČL soli
10 g prášku do pečiva
1 PL 9% octu
50 g masla
Na potretie:
80 g masla
1 žĺtok
2 PL mlieka
Na posypanie:
mak
práškový cukor
Postup:
Do misky cez sitko preosejeme múku.
Do ďalšej misky nalejeme teplé mlieko.
Pridáme cukor, droždie a dobre premiešame.
Ďalej pridáme vajcia a olej.
Potom do zmesi nasypeme soľ, prášok do pečiva a dôkladne vymiešame.
Do stredu múky spravíme priehlbinu, nalejeme pripravenú zmes a spolu zmiešame.
Do cesta pridáme ocot a dobre premiešame.
Ak je cesto tekuté, pridáme ešte 100 g múky.
Cesto vyložíme na stôl, pridáme maslo a vymiesime hladké cesto.
Misku namažeme olejom, vložíme cesto, prekryjeme fóliou a utierkou a odložíme na 40 minút na teplé miesto.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a zrolujeme ho do veľkej gule.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm.
Rozvaľkané cesto potrieme zmäknutým maslom.
Cesto preložíme do polovice a potrieme maslom (viď video).
Potom cesto cez seba preložíme a potrieme maslom (viď video).
Nakoniec cesto preložíme na polovicu, prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Po desiatich minútach nakrájame cesto na 10 častí.
Plátok cesta zrolujeme a na koncoch spojíme (viď video).
Uzly poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou na 15 minút.
V malej miske rozmiešame žĺtok s mliekom a zmesou potrieme uzly.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C.
Uzly na ďalšom plechu posypeme makom a dáme piecť.
Po upečení necháme úplne vychladnúť a uzly bez maku posypeme práškovým cukrom.
A môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU