Pripravte si doma mimoriadne chutnú šunku podľa nášho jednoduchého receptu.
U nás sa teší veľkej obľube, pretože nám chutí viac ako kupovaná v obchode.
Famózny recept na neodolateľnú domácu šunku z youtube kanála Gute Rezepte.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 bravčové koleno
Na 1 kg surovín:
18 g soli 50/50 (9 g dusitanovej soli 0,6% a 9 g kuchynskej soli)
1 g muškátového orieška
2 g sušeného cesnaku
1 ČL adžiky
100 ml vody
Postup:
Bravčové koleno dobre opláchneme a vysušíme uterákom.
Odstránime kosť, mäso nakrájame a odstránime všetok prebytočný tuk.
Mäso nakrájame na tvrdej podložke na tenké plátky.
Prekryjeme fóliou a z oboch strán tĺčikom zľahka vyklepeme.
Mäso vložíme do taniera a nasypeme soľ.
Zvyšnou soľou posypeme kožu a votrieme zo všetkých strán.
Mäso dobre premiešame.
Na vrch položíme kožu, prekryjeme fóliou a vložíme do chladničky aspoň na 12 hodín.
Po vybratí z chladničky posypeme mäso muškátovým orieškom, cesnakom a adžikou.
Nalejeme ľadovú vodu a rukou premiešame.
Na konci miesenia by teplota nemala prekročiť 12°C.
Misku s mäsom prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do chladničky.
Kožu položíme na fóliu a tvrdú podložku.
Rozložíme na ňu kúsky mäsa a okraj necháme voľný.
Kožu aj s fóliou na pevno zrolujeme, okraje zatočíme a zviažeme niťou.
Zrolujeme do ďalšej vrstvy fólie a zviažeme niťou (viď video).
Mäso necháme 2 hodiny odležať pri izbovej teplote.
Rolku vložíme do hrnca zalejeme vodou a varíme pri teplote 80°C asi 3 hodiny.
Po uvarení vložíme šunku do misky so studenou vodou a necháme chladiť 20 minút.
Po ochladení odstránime niť, fóliu a utrieme papierovou utierkou.
Šunku zabalíme do papiera na pečenie a plastového vrecka a vložíme na 12 hodín do chladničky.
A môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU