Ostrieľané gazdinky zvládnu pripraviť chutnú ryžu ľavou zadnou.
Ak však patríte medzi tie, ktoré nie a nie prísť na to, v čom je ten fígeľ, ste tu správne.
Niekedy sú tie najjednoduchšie riešenia, tie najsprávnejšie a stačí jeden trik, vďaka ktorému sa to vždy podarí!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Za túto cennú radu vďačíme Naty z portálu chutodnaty, tak si ju starostlivo uchovajte, aby bolo pre vás odteraz varenie ryže hračkou.
Ako pripraviť dokonalú ryžu?
Takto pripravená ryža je presne akurát – ani tvrdá, ani rozvarená, má krásny tvar a aj keby ste ju jedli samotnú, tak si na nej pochutíte. Žiadna lepivá hmota bez tvaru a chuti.
Jej príprava nezaberie viac ako 20 minút a keď ju ochutnáte, tak zistíte, že lepšiu ryžu ste pravdepodobne ešte nejedli!
Tak poďme na to…
Potrebujeme:
1 hrnček guľatozrnnej ryže
1 hrnček vody
1 ČL soli
1 ČL masla
Postup:
Tento recept je hrnčekový, takže nepotrebujete váhu.
Stačí len hrnček s objemom 250 ml, čo vystačí asi pre 2 – 3 osoby.
1 hrnček ryže nasypeme do sitka.
Ten istý hrnček použijeme aj ako odmerku na vodu, ktorú dáme zovrieť do rýchlovarnej kanvice.
Ryžu si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou.
Dôkladne ju miešame rukou, aby bola naozaj dobre prepláchnutá.
To, či máte ryžu dobre umytú zistíte tak, že cez sitko už netečie voda mliečnej farby, ale číra.
Pripravíme si hrniec s hrubším dnom a doňho nalejeme vriacu vodu z kanvice.
Osolíme ju lyžičkou soli, pridáme aj lyžičku masla.
Keď voda v hrnci vrie, primiešame do nej ryžu.
To je základný rozdiel, žiadne restovanie ryže a následné zalievanie vodou.
Postup je presne opačný!
Teraz už stačí ryžu len prikryť pokrievkou, znížime ohrev na minimum.
Takto ju varíme presne 16 minút.
Počas varenia s ryžou nijako nemanipulujeme, nemiešame a neodkrývame.
Po uplynutí hore uvedenej doby odstavíme ryžu zo sporáka, dáme dolu pokrievku.
Popicháme vidličkou, aby sme ju prevzdušnili.
Hotovo.
Teraz si môžete vychutnať dokonalú ryžu.
Dobrú chuť!