Už žiadne strúhanie zemiakov a vyprážanie zemiakových placiek na oleji!

Z varených zemiakov s pridaním čerstvého droždia pripravíte nadýchané zemiakové placky trochu inak, ale veľmi chutne.
A namiesto nezdravého vyprážania ich upečieme.

Pripravte si tieto netradičné zemiakové placky podľa receptu z portálu smakosze a nebudete banovať.
Tieto zemiakové placky podávajte s kyslou smotanou a pažítkou a za chvíľu zmiznú z tanierov.
Tradične sa zemiakové placky robia zo strúhaných zemiakov a vyprážajú sa na rozpálenom oleji dozlatista.

Málokto vie, že placky sa dajú robiť aj úplne inak.
Sú nadýchané, nenasýtené tukom a pripravíte ich oveľa rýchlejšie.
Na prípravu zemiakových placiek z varených zemiakov nepotrebujete strúhadlo.

Tieto placky sa navyše nemusia vyprážať na oleji.
Zemiaková hmota nám v rúre krásne narastie, placky sú oveľa chutnejšie a hlavne zdravšie, pretože neobsahujú ani gram oleja.

Pečené zemiakové placky z varených zemiakov obsahujú jednu nezvyčajnú ingredienciu – čerstvé droždie.
Kvások zmiešame s vajíčkami a kyslou smotanou, pričom výrobky musia mať izbovú teplotu, inak sa čerstvé droždie neaktivuje.
Zemiakové placky z varených zemiakov s prídavkom droždia

Ingrediencie:
1 kg uvarených zemiakov
120 g hladkej pšeničnej múky
15 g čerstvého droždia
2 polievkové lyžice smotany 18% (izbová teplota) + kyslá smotana na podávanie
2 vajcia (izbovej teploty)
soľ
korenie podľa chuti
pažítka
Postup:
Ako pripraviť zemiakové placky s čerstvým droždím?

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v osolenej vode.
Scedíme a roztlačíme pučidlom na kašu.
Droždie rozmrvíme, zmiešame so smotanou, vajíčkami a štipkou soli.

Pridáme k zemiakom, nasypeme múku, dochutíme soľou, korením a premiešame.
Plech vystelieme papierom na pečenie.
Na to poukladáme časti cesta, aby sme vytvorili placky.

Plech vložíme do rúry predhriatej na 200 °C.
Placky pečieme asi 30 minút.
Hotovo, môžeme podávať so smotanou a nasekanou pažítkou.
Dobrú chuť!


















