Už ste niekedy skúšali Moravský zemiakový šalát?
Tento recept podľa kanálu JustCook-Cz som objavila len minulý rok, avšak už teraz viem, že ho budem robiť na Vianoce aj tento rok.
Šalát je veľmi jemný, lahodný a plný chutí.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak chcete aj vy tento rok skúsiť niečo špeciálne, tento recept vám vrelo odporúčam.
Potrebujeme:
1,8 kg zemiakov
240 g sterlizovaného hréšku
200 g sterilizovaných uhoriek
420 g majonézy
300 g tatárskej omáčky
3 x polievkové lyžice horčice
150 g salámy Junior (diétna saláma)
200 g slaninky
2 x stredne veľká cibuľa
2 x červené jablko (v recepte je použitá odroda Red Delicious)
150 g zeleru
150 g petržlenu
150 g mrkvy
3 vajcia
soľ
čierne mleté korenie
Ďalej:
olej
Postup:
Zemiaky v šupke uvaríme do polomäkkej konzistencie.
Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na menšie kocky.
Vezmeme si hrniec, napustíme doň cca 1 liter vody, pridáme trošku soli a hrniec umiestnime na zapnutý sporák.
Do hrnca následne dáme všetku nakrájanú zeleninu, ktorú povaríme do mierne mäkkého stavu.
Po uvarení zeleninu cez sitko scedíme a necháme vychladnúť.
Cibuľu nakrájame na kocky.
Rovnako nakrájame aj salámu a slaninu.
Nachystáme si hlbokú panvicu do ktorej dáme trošku slnečnicového oleja.
Na oleji osmažíme najskôr cibuľku.
Keď začne cibuľka chytať zlatistú farbu, pridáme nakrájanú slaninku, ktorú mierne s cibuľkou orestujeme, a nakoniec pridáme nakrájanú salámu, ktorú tiež ľahko s cibuľkou a slaninou orestujeme.
Po usmažení necháme zmes vychladnúť.
Jablká nakrájame na stredne veľké kocky.
Sterilizované uhorky si rovnako nakrájame na stredne veľké kocky.
Vajcia uvaríme natvrdo, potom ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kocky.
Do misky dáme nakrájané uvarené zemiaky, ktoré podľa chuti osolíme a okoreníme.
Do misky pridáme nakrájané sterilizované uhorky a nakrájané jablká.
Premiešame.
Pridáme uvarenú a vychladenú zeleninu a vychladenú zmes z panvice (cibuľa, slaninka a saláma).
Pridáme sterilizovaný hrášok (bez nálevu) a nakrájané vajíčka.
Celkom na záver pridáme horčicu, majonézu, tatársku.
Všetko dobre premiešame.
Hotový šalát dáme dobre vychladiť a odležať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: